Den svenske sentralbanken Riksbanken kutter styringsrenten til null, melder sentralbanken tirsdag formiddag.

Kuttet på 0,25 prosentpoeng var overraskende kraftig. På forhånd var det ventet at renten ville bli kuttet til 0,10 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Svenskekronen faller umiddelbart i verdi mot norske kroner etter det overraskende kraftige kuttet. I forkant av meldingen klokken 09.30 tirsdag kostet 100 svenske kroner 90,40 norske. Noen minutter senere koster det 89,86 kroner for 100 svenske kroner.

Samtidig faller både den svenske og norske kronen mot de store valutaene tirsdag. Fallet er imidlertid kraftigst for den svenske valutaen:

  • En euro kostet rundt 9,25 svenske krone før beslutningen ble kjent. Et kvarter senere har kursen svekket seg til 9,33 kroner for en euro.
  • En euro kostet i underkant av 8,38 norske kroner i forkant av den svenske rentebeskjeden. Et kvarter senere koster euroen 8,39 norske kroner.

Lenge til neste renteøkning

«Svensk økonomi er relativt sterk og konjunkturen fortsettes å bedres. Men inflasjonen er for lav. Riksbankens ledelse har derfor besluttet at pengepolitikken må bli enda mer ekspansiv for at inflasjonen skal stige mot målet på to prosent», skriver Riksbanken i en pressemelding tirsdag.

I tillegg til det kraftige kuttet har den svenske sentralbanken også gjort betydelige endringer i renteprognosen. Ledelsen i Riksbanken mener at det vil bli nødvendig å holde renten på null frem til midten av 2016. Tidligere var første renteøkning indikert mot slutten av 2015.

Sentralbanken viser til at inflasjonen i Sverige forblir lavere enn ventet. Dette sammen med svakere vekst internasjonalt gjør at sentralbanken mener det vil ta lenger tid før inflasjonen når to prosent.

Den svært ekspansive pengepolitikken kan bidra til at inflasjonsforventingene blir forankret rundt to prosent gjennom å sende et tydelig signal om at pengepolitikken er innrettet for at inflasjonen skal nærme seg inflasjonsmålet, opplyses det.

Les også:

 

Denne grafen skal varsle neste krise

Kronen er blant de mest undervurderte valutaene

Norges Bank holder renten uendret  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.