Det sterke arbeidsmarkedet gjør at den første rentehevingen siden 2006 rykker stadig nærmere.

Da Federal Reserve-sjef Janet Yellen satte renten i januar, hadde USA skapt i snitt 289.000 nye jobber de tre siste månedene. Siden den gang er tallet oppjustert til 336.000.

- Betydelige fremskritt er oppnådd i arbeidsmarkedet, selv om det fortsatt er rom for ytterligere forbedringer, sier Yellen under den halvårlige høringen i Senatet tirsdag.

Sjeføkonom Ian Shepherdson i Pantheon Macroeconomics skriver i en oppdatering at arbeidsløsheten i dag er bare 0,1 prosentpoeng høyere enn den var i mai 2004. En måned senere begynte Fed å heve rentene.

Vedder på april

Enkelte aktører priser nå inn at den første rentehevingen kan komme allerede i april. Men stadig flere venter at tilstramningen vil skje først til høsten.

Ifølge CME Group FedWatch, som måler sannsynlighet for rentehevinger basert på kontrakter som handles i fremtidsmarkedet, er det tre prosent sannsynlighet for en heving etter rentemøtet 29. april. Dette tallet stiger til 17 prosent etter juni-møtet og 38 prosent etter møtet i juli.

Etter september-møtet anslås sannsynligheten til 57 prosent. Etter oktobermøtet er tallet 76 prosent. Markedet priset inn økt sannsynlighet under høringen igår.

Trenger hjelp

Yellen gjentar tirsdag at sentralbanken vil være tålmodig før den hever rentene for første gang etter finanskrisen.

En ekspansiv pengepolitikk er fortsatt nødvendig for å heve prisveksten mot målet på to prosent, ifølge sentralbanksjefen.

- Rentekomiteens vurdering at den vil være tålmodig før den begynner å normalisere rentene, betyr at komiteen anser det som lite trolig at de økonomiske forholdene vil ligge til rette for en renteheving på minst et par rentemøter, sier Yellen.

I referatet fra januarmøtet i rentekomiteen, som ble offentliggjort i forrige uke, skrev Fed at rentene kan bli holdt lave lenger enn ventet.

Siden rentemøtet har et par viktige datapunkter skuffet. Det kan indikere at den økonomiske veksten bremser litt opp. Samtidig har ikke uroen i Europa blitt mindre.

Men Yellen understreket igår at utviklingen kan gå begge veier, ikke minst på grunn av oljeprisfallet og støttekjøp i regi av andre sentralbanker.

Dette kan føre til økt aktivitet hos viktige handelspartnere, som igjen kan stimulere amerikansk eksport.

- Selv om oljeprisfallet vil ha negativ effekt for energiprodusenter og sannsynligvis føre til tap av arbeidsplasser i oljesektoren, vil det være et betydelig pluss for vår økonomi totalt sett, sier Yellen.

- 50/50-sjanse

Yellen har gjentatt en rekke ganger at den videre utviklingen avhenger av makroøkonomiske nøkkeltall. Hun vil ikke binde seg til en kurs, men understreker at rentekomiteen er tålmodig.

- Yellen virker ganske risikoavers, og risikoen forbundet med ikke å foreta seg noe den nærmeste tiden er ganske lav. Inflasjonen vil ikke plutselig skyte i taket. Men Feds nåværende pengepolitikk er ekstraordinær ekspansiv, utformet for å håndtere mer eller mindre verdens undergang. Men det skjer ikke, skriver sjeføkonom Shepherdson.

Forståsegpåerne er delt i synet på når den første hevingen vil komme.

- Jeg mener det er 50/50-sjanse for en renteheving i år. Yellen gir seg selv betydelig handlingsrom, og understreker at beslutningen er datadrevet. Det vil ikke føre til terror i markedet, men øke volatiliteten, sier direktør Art Cashin i UBS til CNBC.

Capital Economics mener Yellen virket mer positiv enn tidligere, og venter en renteheving i juni.

Økonom Tom Simons ved Jeffries mener det er vanskelig å tolke hva Yellen egentlig mener.

- Yellen er ganske balansert, men hun taler med to tunger. Jeg tror ikke markedet får helt tak på hva dette betyr, sier Simons til Bloomberg.

Les også: Fed holder spenningen oppe
Optimisme-brems blant amerikanske forbrukere

  Sterk servicevekst i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.