Det ble skapt 227.000 nye jobber utenom jordbruket i USA i januar, viser den månedlige jobbrapporten fra Det amerikanske arbeidsdepartementets statistikkfløy Bureau of Labor Statistics fredag.

Det var ventet en vekst på 180.000 nye jobber, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Jobbveksten for desember revidert opp med 1000 nye jobber til 157.000. Tallene for november ble justert ned til 164.000 fra tidligere rapporterte 204.000. Samlet ble veksten de to foregående månedene dermed justert ned med 39.000 jobber.

Arbeidsledighetsraten steg til 4,8 prosent i januar. Det var ventet en ledighetsrate på 4,7 prosent.

Gjennomsnittlig timelønn økte med 0,1 prosent på månedsbasis, mens det var ventet en vekst på 0,3 prosent. I desember var timelønnsveksten på 0,2 prosent, ifølge reviderte tall fredag.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener rapporten gir et litt blandet bilde.  

– Det viser at det fortsatt går veldig godt i amerikansk økonomi. Sysselsettingsveksten var overraskende høy. Det turer frem, sier Olsen. 

– Det som skuffer er lønnsveksten, sier Nordea-økonomen og viser til at utviklingen i lønnsveksten lenge har vært et stort spørsmål. Selv om jobbveksten er sterk og ledigheten er lav, er det ikke fullt så klare tegn til press i arbeidsmarkedet i form av sterk lønnsvekst. 

– Det virker som det er mer uuttømt potensial i amerikansk økonomi, sier Olsen.  

Viktig for renteutviklingen

Tidligere denne uken valgte medlemmene i den pengepolitiske komiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) å holde renten uendret i intervallet 0,5 til 0,75 prosent.

Da renten ble satt opp i desember i fjor signaliserte imidlertid medlemmene i komiteen at renten kom til å bli satt opp ytterligere tre ganger i år. 

Sentralbanken har et todelt mål for rentesettingen: Maksimal sysselsetting og inflasjon som over tid er på rundt to prosent. Utviklingen i arbeidsmarkedet er derfor svært sentral for renteutviklingen i verdens største økonomi. 

– Selv om jobbtallene overrasker på oppsiden, så tror jeg lønnstallene fører til at Fed ikke har så mye hastverk med å få opp renten, sier Olsen.

Nordea Markets venter at sentralbanken nøyer seg med to renteøkninger i år. 

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets peker også på at lønnsveksten holder seg lav. 

– Fortsatt ser det derfor ikke ut som Fed vil få noe hast med å heve renten. Vi tror neste heving kommer i juni, skriver Magnussen i en oppdatering fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To ting vil gjøre denne suven populær i Norge
Andre generasjon Mini Countryman har vokst, samtidig som den har en løsning som kan gjøre den til en bestselger på det norske markedet. Se video fra vår prøvekjøring av nykommeren.
02:06
Publisert: