Den amerikanske økonomien vokste med 2,6 prosent på årsbasis i fjerde kvartal 2017, ifølge foreløpige Bnp-tall lagt frem fredag ettermiddag. Dette utgjør en markant nedgang i forhold til en annualisert Bnp-vekst på 3,2 prosent i tredje kvartal 2017.

Ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået Bloomberg var det på forhånd ventet at den årlige BnP-veksten ville være på tre prosent i fjerde kvartal.

Meglerhuset DNB Markets ventet at den amerikanske økonomien ville vokse med 2,9 prosent i fjerde kvartal.

– Selv om veksten i USA er ventet å bremse noe fra tredje til fjerde kvartal, har de tre siste kvartalene i fjor vært sterke. Vi venter veksten avtar noe fremover, men fortsatt holder seg over normalen, skrev valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i en oppdatering fredag morgen.

Etter at Bnp-tallene ble offentliggjort fredag ettermiddag har Østnor følgende kommentar:

- Nedgangen i veksten var noe større enn ventet, men vi må se på detaljene bak tallene før vi kan si noe sikkert om hva dette betyr, sier Østnor til DN.

Venter ikke politikkendring

Bakgrunnsdataene som ligger bak fredagens Bnp-tall blir først offentliggjort sammen med de endelige tallene neste måned.

- Jeg tror uansett ikke at disse tallene vil endre den amerikanske sentralbankens vurdering av USA-økonomien, sier Østnor og viser blant annet til at arbeidsmarkedet holder seg sterkt.

Ifølge Østnor var de umiddelbare reaksjonene i valutamarkedet relativt små etter at Bnp-tallene ble lagt frem.

Nordea Markets så før dagens Bnp-tall ble lagt frem få tegn til svekkelse av den økonomiske veksten i USA med det første.

– På tross av at den amerikanske sentralbanken har begynt tilstrammingen av pengepolitikken er de samlede finansielle forholdene faktisk mindre stramme i dag enn for et år siden, som følge av lavere kredittspreader, svakere dollar og sterke børser, skriver meglerhuset i sin morgenrapport fredag.

Bedre enn ventet i Storbritannia

Sett sammen med det sterke globale oppsvinget tror Nordea derfor veksten vil holde seg sterk fremover.

Fredag formiddag ble det også lagt frem foreløpige tall for Bnp-veksten i Storbritannia. Disse tallene viste ifølge TDN Finans at den økonomiske veksten i Storbritannia var opp 0,5 prosent i fjerde kvartal 2017, sammenlignet med kvartalet før.

På årsbasis var BNP-veksten på 1,5 prosent. Det var på forhånd ventet at den annualiserte veksten ville være på 1,4 prosent, ifølge Bloomberg News.(Vilkår)

Dette forventer de av Donald Trumps besøk i Davos
Hør forventningene til den amerikanske presidenten som besøker World Economic Forum i Sveits.
01:54
Publisert: