Den årlige økonomiske veksten i USA målt ved brutto nasjonalprodukt steg til 4,1 prosent i andre kvartal, ifølge foreløpige tall fra amerikanske statistikkmyndigheter.

Økt offentlig og privat forbruk og økt investering fra næringslivet bidro til den sterke veksten.

Dette er den høyeste veksten på fire år. I tredje kvartal i 2014 var den årlige bnp-veksten på 4,9 prosent.

Veksten var akkurat som ventet på forhånd, ifølge Direkt Makro.

– Sterk bnp-vekst for USA i andre kvartal. Amerikansk økonomi er i god form og vi ser ingen tegn til en resesjon i løpet av de neste par årene, ettersom optimismen er stor både blant konsumenter og i næringslivet, skriver Danske Bank på Twitter.

I første kvartal var veksten på 2,2 prosent.

Trump sier veksten vil bli mye høyere

President Donald Trump lovte i løpet av valgkampen sin at han skulle får veksten opp på fire prosent dersom han ble president. Selv om dette løftet nå kan sies å være innfridd, er det ikke ventet at veksten for hele 2018 vil være på fire prosent.

Likevel var det en svært fornøyd president som holdt pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Vi kommer til å gå mye høyere enn 4,1 prosent bnp-vekst, sa Trump, som understreket at tallene er «veldig bærekraftige».

– Dette er ikke et engangstilfelle. Etter hvert som handelsavtalene hagler inn én etter én, kommer vi til å nå nye høyder, sa presidenten.

Flere analytikere peker på at økt eksport var med på å drive veksten oppover i andre kvartal, og at dette kan skyldes at utenlandske kjøpere har forsøkt å fylle opp lagrene med for eksempel soyabønner før prisene eventuelt steg som følge av handelskrigen.

«Noe rart med markedsreaksjonen»

Til tross for knallsterke veksttall faller rentenivået på amerikanske tiårsobligasjoner med 0,7 prosent. Etter å ha falt en del som følge av økt global usikkerhet ligger amerikanske tiårsrenter på rundt 2,96 prosent fredag ettermiddag.

– Amerikansk økonomi vokser raskere enn den har gjort på fire år, men det er noe rart: Rentenivået på statsgjeld faller som reaksjon på tallene. Dette er ikke markedsreaksjonen du ville forventet, skriver Bloomberg-journalist Lisa Abramowicz på Twitter.

Hun mener at reaksjonen tyder på at markedet mener at veksten ikke er brekraftig, selv på kort sikt.

Fremtidskontraktene for de ledende amerikanske børsindeksene falt litt i etterkant av tallene, men etter børsåpning har det gått stadig bedre, og den brede samleindeksen S%P 500 er opp 0,05 prosent få minutter etter åpning.(Vilkår)

– Når de kommer i land og lurer på hvor høyt over havet de er
Turistsjef i Geiranger Ove Skylstad forteller hva som kjennetegner bobilturisten og cruiseturisten.
02:06
Publisert: