Kronen styrket seg på bred basis mandag, men bevegelsen var moderat sett i lys av en kraftig oppgang i oljeprisen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen tror likevel at utviklingen i oljemarkedet også fremover vil være den mest sentrale driveren for den norske valutaen.

– Jeg tror oljeprisen fortsatt er en nøkkelvariabel, sa Olsen til pressen etter en høring i Stortingets finanskomité mandag.

Usikkerhet og risiko

Kronen har de siste månedene vært langt svakere enn Norges Bank så for seg da den la frem sine siste prognoser i forbindelse med rentemøtet i mars.

Olsen peker på at det har vært tegn til at kronekursen de siste ukene har avveket noe fra den sterke korrelasjonen den har hatt med oljeprisen de siste årene.

– Det er aldri helt lett å analysere bevegelser i kronekursen fra uke til uke. Valutamarkedet svinger. Det tar hensyn til og reflekterer det som skjer i økonomien. Og så er det noe med usikkerheten, som helt sikkert preger valutamarkedet, sier sentralbanksjefen. 

 Han peker på at oljemarkedet de siste ukene har vært preget av usikkerhet rundt de høye lagerbeholdningene av olje og økt riggaktivitet i det amerikanske markedet. Det kan få noen av markedsaktørene til å tenke at det kanskje er en nedsiderisiko for oljeprisen, ifølge Olsen.  

– Men dette svinger jo. I helgen kom det signaler fra sentrale produsenter som trakk oljeprisen opp igjen. Dette beveger seg fra uke til uke, sier Olsen.

Forlenger kuttavtalen

Mandag ettermiddag var referansekontrakten for nordsjøoljen Brent opp over tre prosent, til 52,46 dollar fatet. 

Oppgangen kom etter at Russland og Saudi-Arabia mandag morgen varslet at de to landene vil forlenge avtalen om produksjonskutt som oljekartellet Opec og 11 andre produsentland ble enige om før nyttår. Tross den kraftige oljeprisoppgangen, var kronen bare moderat styrket mot flere av de store valutaene i verden.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets peker på at sammenhengen mellom oljepris og kronekurs ikke nødvendigvis holder fra dag til dag, og at man gjerne må se på utviklingen over noe lengre tid. 

– Det er vanskelig å si at kronen og oljeprisen skal gå helt parallelt til enhver tid. Denne sammenhengen skal holde over en periode, sier Østnor. 

– Men når det er sagt, så er jeg overrasket over at dette ikke har gitt utslag, legger han til. 

Bekvem svekkelse

Østnor tror den overraskende kronekurssvekkelsen de siste månedene uansett har vært kjærkommen for sentralbanken. Svakere krone gjør importerte varer og tjenester dyrere, noe som litt frem i tid kan bidra til å løfte utsiktene for inflasjonen igjen. 

Om kronen derimot skulle gå betydelig sterkere, blir det litt mer ubehagelig å være sentralbank, ifølge Østnor. 

– Vi er blant dem som ikke tror på kutt, men sannsynligheten for kutt har økt. Boligmarkedet ser ut til å lande pent og trygt på bena, slik at hensynet til finansiell ustabilitet veier gradvis litt mindre. Men jeg tror sentralbanken virkelig ikke har lyst til å kutte renten, sier Østnor. 

Fortsatt bekymret

Sentralbanksjef Øystein Olsen understreker at bekymringen for boligpriser og gjeld ikke er vesentlig endret de siste månedene, selv om boligprisveksten har vist tegn til å avta. 

– Hvis gjeldsnivået skulle fordunste og bekymringene skulle bli helt annerledes, ville det isolert sett medført lavere rente, utdyper Olsen.

Men selv om boligprisveksten skulle avta ytterligere, vil gjeldsveksten fortsette å øke enda en stund, ifølge sentralbankens prognoser.

– Så dermed blir ikke denne bekymringen borte med det første?

– Nettopp, sier Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skyter Nord-Korea opp en ny rakett
Pyongyang, Nord-Korea 15.5.2017. Nord-Korea bekrefter oppskytingen av et ballistisk missil søndag og omtaler testen som vellykket. Den statlige nyhetskanalen KRT viste mandag et tv-innslag av oppskytingen der Kim Jong-un var tilstede. Kilde: AP
00:55
Publisert: