Den amerikanske investoren Andy Chen (38) ønsker å bygge selskaper og arbeidsplasser i Norge, men risikerer å bli en ulovlig innvandrer i Norge når arbeidsvisumet hans går ut til neste år.

I motsetning til en rekke andre land har ikke Norge investorvisum.

Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

Mæland: Dette må vi se på

Næringsminister Monica Mæland medgir at Norge har et behov for å tiltrekke seg flere utenlandske gründere og investorer og sier hun nå vil se på mulighetene for å innføre investorvisum i Norge.

– Jeg synes det er trist å høre hans historie, sier Mæland.

– Vi må tiltrekke oss utenlandske krefter. Det er viktig fordi vi er en del av en global økonomi og markedet her hjemme er begrenset.

LES OGSÅ: Vil gi innvandrere skatterabatt

Regjeringen jobber nå med et «fast track»-program som skal gjøre det enklere for lovende, utenlandske gründere å komme til Norge.

– Her må vi nok nå også se på investorer.

– Snakker du da konkret om å innføre investorvisum?

– Det er noe vi må se på, ja.

Må vinne en global konkurranse

– Noe av det vi peker på i gründermeldingen er behovet for å tiltrekke oss flere utenlandske gründere og investorer. Det er viktig fordi vi er en del av en global økonomi og markedet her hjemme er begrenset, sier Mæland.

Hos IKT-Norge, som har ivret for gründervisum, blir signalene fra næringsministeren gledelig mottatt.

– Norge har slitt med å få internasjonale investorer inn i oppstartsbedriter, ikke minst på teknologisiden. Når vi nå møter relativt store utfordringer hjemme, trenger vi nettopp dette, sier direktør for næringsutvikling Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Overskygget av asyl- og flyktningedebatt

De store innvandringsdebattene i Norge både i år og foregående år har dreid seg ofte om flyktninger og asylsøkere – mennesker som migrer som følge av nød.

En konsekvens er at diskusjonen – og politikken – om arbeidskraften Norge trenger å hente til landet har vært fraværende, mener Chen.

– Det norske systemet er ikke designet for alle de ulike grunnene til at folk innvandrer, det er designet for folk i nød. Man tenker på folk som trenger å komme hit, men ikke folkene Norge trenger at kommer hit, sier Chen.

– Det er en forskjell på å jakte på høykompetent arbeidskraft og å hjelpe folk i nød. Men det er ikke sånn at det ene utelukker det andre.

– Vanskelig å si

Næringsministeren er usikker på om den ene debatten har stengt for det andre.

– Det er vanskelig å si. Det kan være.  Norge har levd godt av arbeidsinnvandring i 40 år og vi kommer til å være avhengig av kloke hoder fremover. Det er ikke rart at debatten har vært knyttet til flyktninger og asylanter, det handler om den menneskelige siden av det, sier Mæland.

Lager aksjeanalysens Spotify

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Måten aksjeinformasjon og aksjeanalyser deles på i dag er gammeldags, dyr og lite oversiktlig, mener gründerne bak Islero. De forsøker å lage aksjeanalysenes svar på Spotify – en nettplatform hvor investorer og småsparere kan abonnere på analyser og aksjetips.

Lager aksjeanalysens Spotify
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:23
Publisert:

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.