Endring kan ofte komme raskere og være mer smertefull enn det man hadde ventet. Det fikk flere av de store bilkonsernene føle i fjor. Omsetningen til Møller Mobility Group, som er forhandler for alle merkene til Volkswagen-gruppen i Norge, falt i 2018 med nær to milliarder kroner.

Nå er tallene til Møller-familiens holdingselskap Aars as også klare. Årsrapporten viser at den sure utviklingen i bilvirksomheten preger hele konsernet som også inkludere en stor eiendomsvirksomhet og en voksende investeringsvirksomhet.

– Omsetningen falt noe på grunn av markedet og leveringsproblemer, særlig fra Audi. Men de har gjort veldig gode grep for å redusere kostnader. Så vi satt jo igjen med det fjerde beste resultatet i historien i fjor, sa Aars-styreleder Øyvind Schage Førde til DN i mai.

Av en omsetning på drøyt 26,3 milliarder kroner, satt det familieeide konsernet i 2018 igjen med et resultat før skatt på 834 millioner kroner. Dette er en resultatnedgang på 35 prosent i forhold året før, og første gang siden 2014 at resultatet ligger under milliarden.

Tatt av elbil-bølgen

Det er store omveltninger i bilmarkedet og en generell nedgang i bilsalget som får skylden for den svekkede lønnsomheten.

– 2018 var et svært spesielt år med både reduserte volumer og pressede marginer. Overgangen mot en elektrisk bilpark skjøt ytterligere fart i 2018, og leverandørene klarte ikke å møte den sterke etterspørselen, sa finansdirektør Anna Nord Bjercke i Møller Mobility Group da tallene for bilvirksomheten ble presentert tidligere i år.

I 2018 ble det solgt 72.628 ladbare biler i Norge, noe som utgjorde 49 prosent av totalmarkedet. Til tross for dette falt det totale salget av biler både i Norge og Sverige med syv prosent i fjor.

– Vi står sterkt i elbilmarkedet og er blant dem som har solgt flest elbiler. Med lanseringen av E-tron venter vi at Audi vil ha sitt beste år noensinne i Norge, sier Aars-styreleder Schage Førde.

Reddet av E-tron

I slutten av juni la Møller Mobility Group frem tall som kan tyde på at Volkswagen-konsernet har klart å kare seg til en bedre posisjon på elbilbølgen. Omsetningen økte i årets fire første måneder med over én milliard kroner, og resultatet før skatt nær doblet seg. Nettopp Audi E-tron fikk mye av æren for det.

Aars-styreleder Øyvind Schage Førde.
Aars-styreleder Øyvind Schage Førde. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Vi har en ambisjon om at vi fra 2025 skal selge bare elbiler, sa Schage Førde til DN i mai.

Fram til 2022 skal Volkswagen-konsernet investere 34 milliarder euro på elektriske biler samt teknologiutvikling knyttet til selvkjørende biler. Ambisjonen er at Volkswagen innen 2025 skal lansere 80 ladbare bilmodeller, hvorav 50 vil være helelektriske.

Møller Eiendom hadde i 2018 en omsetning på 396 millioner kroner, og et resultat før skatt på 114 millioner kroner. Dette var en resultatnedgang på 34 prosent sammenlignet med året før. Nedgangen skyldes i hovedsak en nedgang i gevinst ved salg av eiendom.

Tok ned risikoen

Ved utgangen av 2018 hadde Aars en krigskasse på 2,3 milliarder kroner som sto til forvaltning. I første halvdel av 2018 ble kapitalforvaltningen innrettet i forhold til et ønske om moderat risiko.

– Og ytterligere noe lavere risiko og kapitalbevaring gjennom andre halvår, heter det i årsrapporten.

Møller-familiens langsiktige direkteinvesteringer er organisert gjennom investeringsselskapet Katalysator. Hittil i 2019 har selskapet gjort to store oppkjøp gjennom investeringen i infrastrukturteknologiselskapet OneCo, og OneCos oppkjøp av den norske virksomheten til Relacom. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.