AB Invest as bygger og leier ut hoteller til kjeder som Scandic og Nordic Choice Hotels. De siste ti årene har AB Invest alene eller sammen med andre bygd hoteller for ni milliarder kroner. En regnskapsmessig forflytning ga i fjor underskudd på nær 50 millioner kroner før skatt for virksomheten.

– Da vi i desember refinansierte vår svenske bankgjeld med et svært attraktivt obligasjonslån, valgte vi å flytte en del rentesikring som det var negative verdier på fra to datterselskaper og opp i morselskapet. Da ble verdien synliggjort. Hadde vi bare latt det ligge der det lå, så hadde overskuddet vært på 76 millioner kroner, sier styreleder Anders Buchardt.

For utleien av hotellene går ifølge styrelederen godt, og bedre enn året før.

– På papiret ser tallene dårlige ut, men egentlig går det veldig bra, sier Buchardt.

Vokser jevnt og trutt

Han viser til at leieinntektene i fjor utgjorde 363 millioner kroner, mot 294 millioner i 2016.

– Hovedinntektene våre er leieinntekter fra hotellene. Vi vokser sakte, men sikkert, og føler at vi er på rett vei. Vi har en jevn og grei vekst i leieinntektene. Det skyldes en kombinasjon av nye hoteller og at de hotellene vi allerede har, utvikler seg positivt, sier Buchardt.

Totalomsetningen var likevel lavere i fjor. Det skyldes at AB Invest i 2016 hadde ekstraordinære inntekter på salg av leiligheter i et prosjekt på Hafjell. Salgsinntektene av eiendomsprosjekter utgjorde i fjor kun 17 millioner kroner, mot 187 millioner kroner året før.

Har virksomhet på si

Anders Buchardt (44) er styreleder i selskapet som ble etablert av hans far Arthur Buchardt (70). Styrelederen, som er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, hadde et kort opphold i konsulentbransjen før han raskt skjønte at det var eiendomsutvikling også han ville drive med. Frem til han gikk i kompaniskap med faren, drev han med eiendomsutvikling på egen kjøl.

– Var det én ting jeg var opptatt av, så var det å få til noe på egen hånd, muligens litt sånn at det grenser til det patetiske, sier Buchardt.

Da faren ble alvorlig kreftsyk i 2006, steppet sønnen inn i virksomheten. Han har fortsatt noen prosjekter på si, blant annet sammen med tv-profilen Hallvard Flatland. De to tjente i fjor godt på salg av hyttetomter på Gaustatoppen.

– Jeg har forsøkt å opprettholde litt egen aktivitet parallelt, men de siste årene har jeg giret opp i AB Invest, sier Anders Buchardt.

Mens faren har mobilt kontor i bilen, deler sønnen kontor med Petter Stordalen i Choice-kvarteret i Oslo.

– Vi tar som regel en fot i bakken hver dag, sier Anders Buchardt om måten han og faren samarbeider. I tillegg er det ytterligere to ansatte i AB Invest.

Sjelden på kontoret

Selv er han sjelden på kontoret, men stadig på farten for å drive frem nye hotellprosjekter.

– Vi er ikke investorer, vi er eiendomsutviklere. Fokuset er enkelt, det er å utvikle hotelleiendommer. Vi nærmer oss 20 hoteller og fokuserer på Norden. Vi foretrekker nye bygg og store anlegg, sier Buchardt.

Deres mest innbringende hotellet er det 558-rom store Clarion Hotel Sign i Stockholm.

– Sign er helt klart vårt desidert viktigste anlegg, det alene står for en fjerdedel av inntektene våre, sier Buchardt.

Hotellet drives av Petter Stordalens Choice-kjede. Choice driver flere av hotellene som eies av AB Invest. Scandic Hotels er en annen viktig samarbeidspartner.

– Nå bygger vi Mjøstårnet i Brumunddal og Vy i Hemsedal. Så har vi prosjektplaner i alle de nordiske landene, og reiser rundt for å prøve å virkeliggjøre planene. Det som ligger nærmest er vel et nytt hotell i Helsingfors, sier Buchardt.

Posisjonerer seg

Han og faren forsøker å tenke langsiktig og komme i posisjon på steder som kan bli attraktive hotelleiendommer.

– Vi har brukbar oversikt over hvor hotellaktørene kunne tenke seg mer kapasitet og ser også etter steder der det er rom for noe som er bedre enn det som er der i dag, sier Buchardt.

I tillegg er far og sønn medeiere i destinasjonsselskapet Alpinco, som både driver alpinanleggene og utvikler tomteområder i Hafjell og Kvitfjell.(Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: