Bitcoin-kursen har steget svært kraftig denne høsten, men det siste døgnet har den for alvor tatt av. I skrivende stund er kursen opp 31 prosent på 24 timer. Og selv om det ikke er lenge siden kursen brøt gjennom 10.000-dollargrensen er den nå oppe i 16.923 dollar per mynt. Det tilsvarer 140.000 kroner.

Målt etter sluttkursen hver dag har bitcoin gått opp over 30 prosent to ganger tidligere siden våren 2013. Begge disse var mot slutten av 2013, da totalverdien av valutaen var svært mye lavere. Målt i verdi er dette soleklar rekord.

Enorme verdier

Verdien av alle bitcoin-myntene passerte nylig 200 milliarder dollar, men er nå oppe i 283 milliarder dollar.

Bitcoin er ikke et selskap, men som illustrasjon på størrelsen kan man si at dette er en tredjedel av verdien på Apple, verdens mest verdifulle børsnoterte selskap.

Det er rundt 28 prosent av det norske Oljefondet.

Hadde dette vært aksjer ville prisingen plassert bitcoin på 12. plass blant aksjer notert på amerikanske børser, rett foran Wells Fargo, Wal-Mart Stores og Royal Dutch Shell, men litt bak Bank og America og ExxonMobil, som tidligere var verdens mest verdifulle børsnoterte selskap, inntil Apple tok fra dem tronen.

Voldsom handel

Nicehash, et selskap som megler datakraft for utvinning av bitcoin, ble onsdag angrepet av hackere som tømte hele selskapets beholdning av Ifølge flere nyhetskilder skal det være snakk om minst 63 millioner dollar, eller 521 millioner kroner med dagens kurs, skriver Business Insider. Samtidig melder den store markedsplassen Coinbase om tekniske problemer torsdag kveld. Ifølge nettsiden er det snakk om tekniske problemer på grunn av stor pågang, men alle slike hendelser har en tendens til å skremme bitcoininvestorer. Folk har nemlig tapt store summer på hacking tidligere, der markedsplassene først ikke fortalte hva som hadde skjedd, og med kryptovaluta kan tap være ugjendrivelige.

Problemene ser så langt ikke ut til å ha skremt investorene så voldsomt torsdag kveld, men prisen har falt noe fra toppen.

Handelsvolumet er også rekordhøyt – bitcoin for 16,6 milliarder er omsatt de siste 24 timene, mens rekorden for et helt døgn er på 12 milliarder, satt onsdag denne uken.

Bitcoinkursen var nede i 950 dollar så sent som i mars, og var 766 dollar for et år siden. Det betyr at kursen har gått opp utrolige 2200 prosent på et år.

Svinger voldsomt

Det finnes over tusen digitale valutaer, og selv om mange har gått voldsomt opp i det siste, kan det gå raskt nedover også. Den fjerde høyest verdsatte valutaen, IOTA, steg voldsomt denne uken, og nådde en total markedsverdi på 15 milliarder dollar onsdag. Men i skrivende stund torsdag ettermiddag har verdien falt til 9,9 milliarder dollar, en nedgang på 33 prosent på et drøyt døgn. IOTA-kursen er likevel opp 174 prosent den siste uken og verdien tilsvarer 82 milliarder kroner.

Bitcoin-kursen svinger raskt, og er nå nede i 16.176 dollar igjen. Følg kursene på digitale valutaer her. (Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: – Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: