Toppsjef Tidjane Thiam skal trekke seg fra ledervervet i den sveitsiske banken Credit Suisse etter at de legger frem kvartalstall neste uke. Det kommer frem av en pressemelding utstedt av banken.

Dette skjer etter en lang og heftig personkonflikt mellom flere sentrale personer i banken, som ble sparket i gang da bankens tidligere leder for formuesforvaltning, Iqbal Khan, anklaget Credit Suisse for å spionere på ham med en privatetterforsker etter at han gikk til konkurrenten UBS.

Under Thiams ledelse ble Khan, som var godt likt blant kunder, forfremmet flere ganger. Deretter surnet forholdet mellom de to, som ledet til at formuesforvalteren sa opp jobben sin i juli i 2019. Da hadde han jobbet seks år i banken.

Et par måneder senere havnet Khan i fysisk konfrontasjon med en privatetterforsker, og Credit Suisse gikk ut og bekreftet at det faktisk var de som hadde hyret ham – og skandalen var et faktum.

Hatt støtte i styret frem til nå

Like etter at skandalen ble kjent i fjor høst, sa Thiams nestkommanderende, Pierre-Olivier Bouée, opp sin stilling. Det samme gjorde sikkerhetsansvarlig Remo Bocalli. Ifølge banken selv viste en intern granskning at det var disse to som sto bak skandalen, og de ble ikke innvilget sluttpakke.

Siden det har det vært omdiskutert om Thiam skal få fortsette, og han har ifølge nettstedet Bloomberg hatt støtte i styret frem til nå.

– Jeg kommer til å være en entusiastisk supporter av kollegene mine, mens de fortsetter å bygge momentum i bransjen. Jeg vil også utvide min ektefølte takknemlighet til alle i Credit Suisse for deres støtte i mitt arbeid, og jeg kommer til å være for alltid takknemlig, uttaler Thiam i pressemeldingen.

Fraskriver seg ansvar

Vedrørende skandalen beklager Thiam at det skjedde, men fraskriver seg ansvar.

– Jeg hadde ikke noe kunnskap om observasjonene gjort av to tidligere kolleger. Det har uten tvil forstyrret Credit Suisse, og skapt angst og smerte. Jeg er lei for at dette har skjedd, og det burde aldri ha funnet sted.

I pressemeldingen blir det klart at styreleder Urs Rohner får sitte ut valgperioden til 2021, og at Thiam blir erstattet av Thomas Gottstein. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.