En hvitvaskingsskandale i Danske Bank knyttet til bankens filial i Estland ruller videre, og nå kommer ny informasjon om hva styret har visst, og når.

Saken ble først avslørt av den danske avisen Berlingske i fjor, og senere er det kommet frem at det kan være snakk om hvitvasking av inntil 53 milliarder danske kroner.

Danske Banks konsernsjef, norske Thomas Borgen, sa til DN i juli at han har vurdert å ta hele ansvaret og gå fra jobben om nødvendig.

Visste siden 2014

Den danske avisen Jyllands-Posten skrev torsdag kveld at Danske Bank-styret i fire år har visst om hvitvaskingen.

Det har lenge vært kjent at en varsler slo alarm om hvitvasking allerede i 2013 og året etter kom med ytterligere opplysninger, men ikke at det nådde helt opp til bankens styre.

I Danske Banks egen rapport om virksomhetens ansvar for 2013 heter det at advarsler fra varslere blir gitt videre til styrets revisjonsutvalg. Advarselen i 2013 kom ikke gjennom det offisielle systemet for varsling, men i et intervju med Jyllands-Posten sist uke sa styreleder Ole Andersen at den ble håndtert som en varslingssak.

Flere uavhengige kilder opplyser overfor Jyllands-Posten at det i praksis betyr at varslingen ble gitt videre til styret. Det skal ifølge avisen ha skjedd helt i starten av 2014 etter at den ble vurdert som reell.

«Spekulasjon»

Styreleder Ole Andersen ønsker ikke kommentere den nye informasjonen. Han henviser til deres egen granskning av saken som er forventet å publiseres i september i år. Danske Bank-styret har iverksatt en granskning ved hjelp av et advokatfirma i København. Advokatene får bistand fra internasjonale eksperter på hvitvasking.

– Spørsmålet om hvem som mottok hvilken informasjon og hvordan det ble reagert, er noe som avdekkes i de pågående undersøkelsene. De sikrer at vi kommer hele veien rundt, også styret og ledelsens rolle. Inntil konklusjonen fra undersøkelsene foreligger, vil det derfor være ren spekulasjon å si noe om ansvar på individuelt eller institusjonelt nivå, skriver Andersen i en epost til Jyllands-Posten.

Konsernsjef Borgen har overfor DN erkjent at kontrollrutinene i Danske Bank ikke var gode nok.

– Når vi ser situasjonen i dag, kan jeg si at vi ikke har gjort en god nok jobb når det gjelder å hindre at vår estiske filial ble misbrukt til hvitvasking. Flere detaljer om det får vi ta når undersøkelsene er ferdig, sa Borgen i juli.

Det er ikke avdekket kriminell aktivitet i banken, men porteføljen er avsluttet og det danske Finanstilsynet har gitt banken refs for manglende innsats mot hvitvasking og har krevd flere tiltak.

Saken handler blant annet om milliardbeløp sendt fra kontoer nær det autoritære styret i den tidligere sovjetstaten Aserbajdsjan via Danske Bank i Estland til mottagere i Europa og skatteparadiser i årene fra 2009 til 2015.(Vilkår)

Dette er Europas mest populære sted for denne typen luftsport akkurat nå
– Du kan fly fra klokken ni om morgenen til ti om kvelden, sier Hilde Marie Pedersen. Hun er speedflyer, og syns anlegget i Loen er luksus.
01:27
Publisert: