Danske Banks konsernsjef, nordmannen Thomas Borgen (53), er flere ganger årlig innom Oslo. På én av turene i oktober handlet det blant annet om fremtiden for mobilbetaling i det norske markedet og et viktig møte med DNB-sjef Rune Bjerke.

Borgen vil ikke snakke om møtet i detalj, men bekrefter at fremtiden for mobilappene Vipps og Mobilepay ble diskutert.

– Rune og jeg har hatt en dialog om relevante områder innen betalingsperspektivet. Mobilbetaling har også vært et viktig tema, sier Borgen.

I slutten av oktober bestemte Danske Bank å inngå avtale om distribusjon gjennom Vipps, eid av DNB og sparebankene, og legge ned appen Mobilepay i Norge. Det personlige møtet i forkant viser at fremtiden for appene er et prioritert tema for konsernledelsen i de nordiske bankene.

Fremover kan bankene tvinges til å finne løsninger over landegrensene.

Ble danket ut

Danske Bank klarte på vel to år å få rundt 300.000 brukere av Mobilepay i Norge, mens Vipps ble startet noen måneder tidligere i 2015 og har rundet 2,6 millioner brukere i dag.

Danske Banks norgessjef Trond F. Mellingsæter signerte avtalen med Vipps i oktober og måtte forsvare nedleggelsen av Mobilepay.

– Nei, det er ingen nederlagsfølelse. Dette blir bra for kundene våre, sa Mellingsæter den gang.

Borgen sier det er en samfunnsoppgave å samle flest mulig kunder rundt enkle brukerløsninger.

– Det er ingen tvil om at bankene har mye igjen for å snakke sammen og bli enige om utvikling av best mulig infrastruktur i samfunnet. Det er noe vi alle er opptatt av, sier Borgen.

Rune Bjerke har denne uken vært på reise til Singapore, og Vipps-sjef Rune Garborg svarer på hans vegne om møtet med Borgen.

– Bjerke har som styreleder i Vipps tatt til orde for et bredt samarbeid rundt en mobil lommebok, slik at de norske aktørene sammen kan stå bedre rustet til å vinne kappløpet i konkurranse med internasjonale aktører, sier Garborg, og legger til at det har vært samtaler mellom de to bankene på flere nivåer.

– Den viktigste grunnen til at partene fant sammen var at bankene i Norge samlet seg rundt en løsning.

Venter på frislipp i 2018

Etter en avklaring i Norge er markedet for mobilbetaling i Skandinavia delt i tre monopoler:

  • I Norge er Vipps alene etter å ha overtatt Mcash fra Sparebank 1 tidligere i år og danket ut Mobilepay i høst.
  • I Danmark er Mobilepay fra Danske Bank like enerådende som Vipps er i Norge.
  • I Sverige har bankene gått sammen opp mobilappen Swish. Den har klart flest brukere av de tre, men har vært sist med å utvide fra vennebetaling til betaling i butikk.

– Det har skjedd en veldig rask nasjonal konsolidering rundt aktørene som var tidlig ute og de som lager brukervennlige apper, sier Borgen.

Fra neste år endres bankmarkedet radikalt.

Da innføres et nytt betalingstjenestedirektiv i EU og EØS – kalt PSD2 – og det betyr at bankene må dele kontoinformasjon med konkurrentene. Det vil åpne markedet for helt nye aktører.

Borgen tror apper i hvert enkelt land kan bli for liten alene.

– Foreløpig har utviklingen nasjonalt styrt dette, men det kan hende det blir en nordisk konsolidering rundt noen betalingsløsninger. Nordiske banker har fordel av et veldig effektivt betalingssystem og innovasjon, sier han.

I Storbritannia samarbeider Danske Bank allerede med it-giganten Apple om mobilbetaling gjennom Apple Pay. Om noen banker vil gå sammen med giganter som Apple i Norden, er fortsatt uklart. Et annet alternativ er å slå sammen bankenes egne apper.

– Snakker du med Bjerke om en nordisk løsning for mobilbetaling?

– Nei, det gjør vi ikke. Det er uansett for tidlig å si hvordan markedet vil utvikle seg, sier Borgen.

Snakker om Norden

Vipps-sjef Rune Garborg sier det føres samtaler mellom de tre mobilapp-selskapene for å se på mulige samarbeid mens det fortsatt er adskilt i hvert av landene.

Vipps-sjef Rune Garborg (til venstre) og Danske Banks norgessjef Trond F. Mellingsæter fortalte om samarbeid i slutten av oktober. På forhånd hadde konsernsjefene i DNB og Danske Bank blitt enige.
Vipps-sjef Rune Garborg (til venstre) og Danske Banks norgessjef Trond F. Mellingsæter fortalte om samarbeid i slutten av oktober. På forhånd hadde konsernsjefene i DNB og Danske Bank blitt enige. (Foto: Mikaela Berg)

– Det har vært samtaler om å finne gode felles nordiske løsninger som vil forenkle og få ned kostnadene på betaling over landegrensene. Denne dialogen har dreid seg om bankinfrastuktur – og ikke rundt en felles mobil lommebok for Norden.

– Vil Vipps ekspandere selv i utlandet?

– Vi tror at Vipps ikke bare kan stå imot internasjonale aktører, men at tjenesten har potensial også utenfor Norge. For mange bedriftskunder er det viktig å ha løsninger på tvers av Norden, og vi ønsker absolutt å være med å spille en rolle i kampen om det nordiske betalingsmarkedet, sier Garborg.(Vilkår)

Elghufsens læremester gir deg fem råd om elghufs
Kunsten å bevege seg som elgen på barmark har herdet skiløpere i generasjoner. I et halvt århundre har Audun Kolstad (72) vært elghufsens læremester.
01:40
Publisert: