DNB faller brått på børs mandag. Aksjen er ned 3,6 prosent.

– Dette er spekulasjon på om DNBs enhet Luminor er gjenstand for mistanke om hvitvasking, sier bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier til DN.

Følg DNB-aksjen i DN Investor her.

Mandag kveld skal den statlige finske tv-kanalen YLE sende et program som handler om hvitvasking av penger som berører Nordea. I kveldens tv-guide står det:

«Den store lekkasjen viser at hundrevis av millioner av kroner fra mistenkelige kilder har passert gjennom Nordea. Dokumentene som MOT har overtatt, viser oss hvordan europeiske banker samhandler med den store russiske baserte hvitvaskingsvirksomheten».

Har vært i Baltikum siden 2005

Nordea-aksjen faller 5,3 prosent på Stockholm-børsen.

DNB har siden 2005 hatt operasjoner i Baltikum. Siden 2005 eide DNB banken DNB Nord sammen med Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB). I 2010 kjøpte DNB hele banken fra Nord/LB. I 2017 slo DNB og Nordea sammen sine operasjoner i Baltikum. Den sammenslåtte virksomheten fikk navnet Luminor.

I september i fjor solgte de store deler av banken til amerikanske Blackstone. Nordea har solgt alt, mens DNB fortsatt har en eierandel på 20 prosent i Luminor.

Gjerland i ABG synes det er vanskelig å spekulere i om DNB kan ha vært involvert i hvitvasking, men sier at banken har virksomheten i Luminor.

– De sier at Luminor har vært igjennom to «due diligence-prosesser». Først med Nordea og sist når den ble solgt videre til Blackstone, sier han.

Men i likhet med andre banker kan heller ikke DNB utelukke noe.

– DNB har sagt at man ikke kan garantere noe. Utfordringene knyttet til dette er på en måte hva man vet og hva man burde visst, sier Gjerland.

– Investorer vil selge banker hvor det er risiko

DNBs kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim sier til DN at banken ikke kommenterer hverken spekulasjoner eller aksjekurs. Banken skal heller ikke ha blitt kontaktet av YLE i forbindelse med programmet, skriver TDN Direkt.

Luminor har ifølge Gjerstad en svært liten andel såkalte «non residential-volumer», altså penger som strømmer til og fra utenlandske kontoer.

For to uker siden publiserte svenske SVT en omfattende artikkel om at den svenske banken Swedbank var mistenkt for hvitvasking av penger. Aksjen har falt 19 prosent. Markedsverdien til Danske Bank har halvert seg siden banken ble knyttet til hvitvasking av hundrevis av milliarder i Baltikum.

Gjerstad sier at mandagens kursfall i DNB og Nordea skyldes at investorene frykter det samme kan skje med dem.

– Hvis man skal være helt sikker på å ikke vikle seg inn i banker som kan være knyttet til hvitvasking må man velge å eie banker som ikke har operasjoner i de landene. Da vil investorer selge banker hvor det er risiko for at de kan være viklet inn i noe, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå har det virkelig tatt av for Tesla i Norge. Her ser du hvorfor det neppe vil gi seg med det første
00:50
Publisert: