DNB har i dag besluttet å øke rentene på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng, melder banken fredag ettermiddag. Rentehoppet kommer dagen etter at Norges Bank for første gang på syv år satte opp styringsrenten, fra 0,50 til 0,75 prosent.

– Etter en lang periode med historisk lave boliglånsrenter er det ikke overraskende at rentenivået nå øker, sier DNBs konserndirektør for personmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten, i en melding fra banken.

Ingjerd Blekeli Spiten i DNB.
Ingjerd Blekeli Spiten i DNB. (Foto: Per Thrana)

– Det er flere faktorer som påvirker rentene kundene betaler på boliglånet sitt. Det har lenge vært forventet at Norges Bank ville øke styringsrenten på rentemøtet 20. september, blant annet på bakgrunn av de signaler sentralbanken selv har gitt. Dette har gitt seg utslag i økte pengemarkedsrenter over noe tid, sier Spiten.

– Selv om renteøkninger gjør det dyrere å låne penger, har rentehevingen denne gangen vært ventet og varslet i lang tid. Det gjør at vi tror de fleste låntagere har innstilt seg på at dette ville komme, sier Spiten.

– Vi kommer til å være konkurransedyktige på boliglån også etter denne endringen, sier Spiten.

For eksisterende kunder vil renteendringen tre i kraft fra 4. november 2018. Ny beste veiledende rente blir 2,30 prosent til førstegangs boligkjøpere og kunder med Grønt boliglån.

Sparebanken Sør er fredag ettermiddag også ute med å sette opp rentene.

«Med bakgrunn i stigende pengemarkedsrenter, samt Norges Banks renteøkning har Sparebanken Sør besluttet å justere renten på lån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng», heter det i en pressemelding fra banken.

Konkurrenter avventer

DNBs største konkurrenter avventer foreløpig.

I Nordea sier kommunikasjons- og pressesjef Synne Ekrem at de følger med hva som skjer i markedet. Men hun vil ikke si om Nordea følger konkurrenten DNB.

Synne Ekrem i Nordea.
Synne Ekrem i Nordea. (Foto: Fartein Rudjord)

– Hva vi gjør kan jeg ikke kommentere, sier Ekrem.

Foreløpig fredag ettermiddag er det få banker som har fulgt DNB, som er størst på boliglån i Norge.

I Sparebank 1-gruppen var det fredag ettermiddag ingen som hadde satt opp renten. Rentenivået bestemmes lokalt i gruppens banker landet rundt.

– De respektive bankene er selvstendige og setter renten selv, sier kommunikasjonssjef Simen Berntsen Rudi.

Kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i Sparebank 1 Nord-Norge har nettopp fått med seg DNBs renteoppgang når DN ringer.

– Vi har akkurat fått det med oss. På generell basis kan jeg si at vi gjør løpende vurderinger, men at vi aldri kan signalisere hva vi gjør, før vi gjør det, sier Loftås.

Kommunikasjonsansvarlig Geir Holen i Sbanken – tidligere Skandiabanken – sier han må forholde seg lojalt til pålegg fra Konkurransetilsynet om ikke å spekulere offentlig om rentene.

– Men på generell basis kan jeg si at vi alltid har hatt konkurransedyktige priser, og det skal vi også ha i fremtiden, sier Holen.

Nok en bank setter opp renten

Sent fredag ettermiddag sendte også Sparebank 1 Østlandet ut pressemelding om at de hever rentene.

Banken øker rentene på innskudd og lån med i hovedsak 0,25 prosentpoeng.

– Det er viktig for oss å prioritere de unge, sier Kari Gisnås, direktør for personmarkedet i Sparebank 1 Østlandet.

– Derfor får de unge bankens beste innskuddsrente (BSU), og derfor setter vi opp renten på Boliglån for unge med i hovedsak kun 0,20 prosentpoeng.

Miljø og bærekraft er et viktig satsingsområde for banken. Renten på «Grønt boliglån» forblir derfor uendret.

– Vi vil slå et slag for miljøet, sier Gisnås, og opplyser at banken fortsatt gir svært gunstig lånerente til de som ønsker å utbedre boligen eller bygge miljøbolig.

For nye lån gjelder de nye prisene fra onsdag 26. september. For innskudd og for eksisterende lån gjelder de nye prisene fra 11. oktober for bedriftsmarkedskunder og fra 8. november for boliglåns- og personmarkedskunder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefens klare melding til norske husholdninger
00:49
Publisert: