Tirsdag kveld kommer det ny informasjon om hvitvaskingsskandalen på Island – der også DNB er tett involvert.

Den islandske fiskegiganten Samherji på Island skal i en årrekke ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis – og til en afrikansk tjenestemann som eier et selskap i Dubai. Det er ukjent hvor mye av pengene som kan knyttes til mulig hvitvasking og potensielle bestikkelser.

Fikk informasjon i 2015

NRK melder tirsdag kveld at DNB brukte mer enn ett år på å stenge Samherji-kontoer.

Den nye informasjonen er at DNB avsluttet kundeforholdet i 2018 – men skal ha visst allerede i 2017 at det var høyrisiko. I 2015 gjorde DNB en kundeoppdatering rundt selskapet på Marshalløyene, men hadde ikke oversikt over de reelle eierne.

I en intern e-post fra 2017 etterspurte DNB selskapenes eierstruktur, ifølge NRK, og da kom det frem at DNB manglet erklæring for hvilket land skatteparadis-selskapet Cape Cod er skattepliktig i.

Dette går frem av dokumenter NRK nylig har fått tilgang til gjennom Wikileaks og den islandske kringkasteren RUV.

Likevel ble kontoene først stengt i 2018. DNB har sagt det først fikk vite om mulig økonomisk kriminalitet i november i år.

Økokrim taus om etterforskning

Etter at saken sprakk på Island for nøyaktig to uker siden, har ikke norske Økokrim ønsket å si om det etterforsker saken.

I en e-post tirsdag kveld skriver fungerende Økokrim-sjef Hedvig Moe:

– Det jeg kan si generelt, er at Økokrim alltid følger nøye med på det som skjer innenfor våre saksområder. Ofte er det slik at internasjonale straffesaker blir etterforsket i de landene der involverte selskaper og personer har tilhørighet.

Det vil fortsatt ikke svare på om DNB er under etterforskning.

– Politiet er underlagt streng taushetsplikt, og vi pleier ikke å bekrefte eller avkrefte om vi etterforsker en sak eller har mottatt anmeldelse i en sak. Dette er både av hensyn til taushetsplikten vår, av hensyn til de involverte, og av hensyn til en eventuell etterforsking.

Om NRKs opplysninger, sier Moe:

– Det er kjent at Namibia har startet etterforsking. Namibiske myndigheter har formidlet gjennom media at de vil be om bistand fra Norge. Det er én av Økokrims oppgaver å bidra i utenlandske etterforskinger, gjennom rettsanmodninger, og det skal vi åpenbart gjøre i saken her også, i den grad Namibia eller andre land ber om vår bistand.

«For tidlig å konkludere»

DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide er også sparsom med nye opplysninger.

– DNB undersøker denne saken for å avklare fakta, og vi skal sørge for at vi finner ut av alt som kan belyse om DNBs tjenester er misbrukt av kriminelle. Det er for tidlig å konkludere med om DNBs retningslinjer er brutt, men dette er åpenbart en av tingene vi undersøker, skriver han i e-post til NRK.

– Hvis fasiten blir at DNB har gjort en for dårlig jobb, har vi ingen problemer med å ta selvkritikk for det, skriver Midteide.

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert:

Får kritikk av ekspert

Jusprofessor og hvitvaskingsekspert Jon Petter Rui ved Norges arktiske universitet i Tromsø har sagt at hvitvasking som pågikk i tidsrommet fra 2011 til 2018 er den største i sitt slag som har rammet en norsk bank.

Han har også reagert på at Økokrim ikke vil si om det etterforsker DNB. To uker senere er Økokrim fortsatt taus om det.

Rui sa for snart to uker siden:

– Det vil overraske meg hvis Økokrim ikke har etterforsket eller etterforsker når det er tale om mistanke om hvitvasking i den størrelsesorden og over det tidsrom som her fremkommer. Avhengig av på hvilket stadium Økokrim er på i etterforskningen, har allmennheten et krav på å få vite hva Økokrim har foretatt seg i en slik sak; hva som er gjort og hva som eventuelt ikke er gjort.

Rui ledet utvalget som utarbeidet ny hvitvaskingslov, og den ble innført i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.