Fredag avholdt styret i DNB heldagsmøte i Bjørvika i Oslo. Møtet var kalt inn ordinært, men det ble neppe så vanlig som styreleder Olaug Svarva kunne ha ønsket seg. I en pause i styremøtet fredag ettermiddag formidlet Svarva noen få kommentarer gjennom DNBs informasjonsdirektør Thomas Midteide.

– Styret ba om å få en gjennomgang av saken i vårt ordinære styremøte i dag. Vi har fått en status, og administrasjonen har redegjort for hva de gjør knyttet til dette sakskomplekset. Vi kommer til å følge opp denne saken tett fremover, sier Svarva.

– Vi kommer til å følge opp denne saken tett fremover, sier DNBs styreleder Olaug Svarva.
– Vi kommer til å følge opp denne saken tett fremover, sier DNBs styreleder Olaug Svarva. (Foto: Elin Høyland)

Denne uken ble det kjent at den islandske fiskerigiganten Samherji på Island skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, ifølge det islandske nettstedet Stundin.

Dokumentene viser at fiskeriselskapet Samherji skal ha bestukket tjenestemenn i Namibia og brukt DNB for å overføre inntil 70 millioner dollar, tilsvarende rundt 640 millioner kroner etter dagens kurs.

Og torsdag skrev DN at lekkede dokumenter fra Dubai viser at DNB kan ha vært direkte involvert i korrupsjonsutbetalinger for titall millioner kroner til tjenestemenn i Namibia.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltkunder, sa DNB-direktør Kristin H. Holth da DN la frem et dokument med en bankoverføring på 1,4 millioner kroner fra en DNB-konto på Kypros til et postkasseselskap i Dubai.

Her konfronteres DNBs direktør av DNs journalister
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 640 millioner kroner via skatteparadis.
00:55
Publisert:

«Uten sidestykke»

Flere eksperter har uttalt saken er svært alvorlig for Norges største bank, DNB.

– Det er uten sidestykke den største saken som har rammet en bank i Norge, sa jusprofessor Jon Petter Rui ved Norges arktiske universitet i Tromsø til DN onsdag.

Han ledet utvalget som utarbeidet den nye hvitvaskingsloven, som ble innført i fjor høst.

– Det er viktig for styret at det gjøres et grundig arbeid for å få opp alle relevante fakta i saken. I styremøtet ble vi forsikret om at det brukes de nødvendige ressursene for å få en helhetlig oversikt, sier DNBs styreleder Olaug Svarva.

Det var ikke hos DNB varsellampene lyste først, men hos den amerikanske Bank of New York Mellon, som nektet til slutt å la en transaksjon gå gjennom systemet sitt. Pengeoverføringen skulle gå til skallselskapet Cape Code FS som var registrert i skatteparadiset Marshalløyene.

Da Bank of New York Mellon stanset pengeoverføringen, ble Cape Cod FS etterforsket. Det førte til at DNB i mai 2018 besluttet å stenge ned kontoen og kutte all virksomhet for skallselskapet.

Kritiske spørsmål

NHH-professor og korrupsjonsekspert Tina Søreide er blant dem som har stilt kritiske spørsmål ved DNBs håndtering:

– En amerikansk bank reagerer, men ikke DNB. Hva sier det om kontrollsystemet til DNB? Er systemene til DNB like gode som amerikanske reguleringer og EUs hvitvaskingsdirektiv krever? Så det ut som en helt legitim transaksjon for banken? Eller lyste varsellampene hos DNB rødt, spurte Søreide i DN torsdag, og presiserte at DNB kan ha gjort alt riktig i denne saken.

– Styret har høye forventninger til bankens arbeid mot hvitvasking. Det har vært jobbet intenst med dette over tid for å lukke de svakhetene som Finanstilsynet tidligere har pekt på. Å lykkes i kampen mot hvitvasking og økonomisk kriminalitet er viktig for samfunnet, og dermed også for DNB, sier Svarva.

DNB-ledelsen og informasjonsdirektør Thomas Midteide har hele uken avvist å svare på konkrete spørsmål knyttet til saken, med henvisning til at hvitvaskingsloven forhindrer dem i å gi opplysninger. Så også fredag.

Han anslår at styret brukte under en time på å behandle saken på styremøtet fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert: