Fiskerigiganten Samherji på Island skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, ifølge det islandske nettstedet Stundin.

Det var Fiskeribladet som først omtalte saken i Norge. En del av pengene skal ha kommet fra Samherjis fiske av hestemakrell i Namibia, der selskapet skal ha bestukket tjenestemenn for å sikre seg tilgang til kvoter.

Informasjonen om bestikkelsene og hvitvaskingen av penger fremgår av dokumenter fra Wikileaks, som det islandske nettstedet har fått tilgang på.

For å avdekke dette har det islandske nettstedet samarbeidet med et dokumentarteam og tv-kanalen Al Jazeera i Qatar. Dokumentaren viser at fiskeriselskapet Samherji skal ha bestukket tjenestemenn i Namibia og brukt DNB for å overføre inntil 70 millioner dollar, tilsvarende rundt 640 millioner kroner etter dagens kurs.

Det er ukjent hvor mye av pengene som har gått gjennom DNB som kan knyttes til mulig hvitvasking og potensielle bestikkelser. Pengene skal ha blitt overført gjennom skallselskap via skatteparadiset Marshalløyene i perioden 2011 til 2018, melder Stundin.

Stundin er en samling uavhengige islandske gravejournalister finansiert via folkefinansiering.

DNB-aksjen falt 2,4 prosent til 166,25 kroner onsdag etter at saken ble kjent – over syv milliarder kroner i børsverdier ble visket ut. Staten er største eier i DNB med 34 prosent.

DNBs styreleder Olaug Svarva sier i en kommentar via bankens kommunikasjonsavdeling:

– Styret ble orientert om denne saken i dag. Vi har bedt om å få en bredere gjennomgang av saken i kommende styremøte.

Det er allerede fredag 15. november.

Hestemakrell i Afrika

Selskapet på Marshalløyene skal ifølge dokumenter ha blitt brukt til å betale lønn til mannskapene på Samherjis fabrikktrålere. Disse gigantiske trålerne med rundt 100 ansatte på hver båt fisket hestemakrell i Mauritania, Marokko og Namibia.

Personene som ble bestukket av Samherji er ifølge Stundin: Namibias fiskeriminister Berhard Esau og hans svigersønn Tamson «Fitty» Hatuikulipi som jobbet som «konsulent» for Samherji.

Også den lokale investoren og styreleder James Hatuikulipi i det statlige fiskeselskapet Fishcor skal ha mottatt bestikkelser. Fishcor er selskapet som deler ut fiskekvoter i Namibia. Også nåværende justisminister og tidligere riksadvokat Sacky Shangala i Namibia og konsernsjef Mike Nghipunya i Fishcor skal ha mottatt bestikkelser fra det islandske selskapet for å få tilgang til kvoter.

Bernhard Esau (til venstre) var frem til onsdag fiskeriminister i Namibia, men gikk av etter at bestikkelsessaken ble kjent. Her er han sammen med eieren av det islandske fiskeselskapet Samherji Thorsteinn Már Baldvinsson i stuen til Esaus svigersønn Tamson «Fitty» Hatuikulipi, som også er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser.
Bernhard Esau (til venstre) var frem til onsdag fiskeriminister i Namibia, men gikk av etter at bestikkelsessaken ble kjent. Her er han sammen med eieren av det islandske fiskeselskapet Samherji Thorsteinn Már Baldvinsson i stuen til Esaus svigersønn Tamson «Fitty» Hatuikulipi, som også er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser. (Foto: Wikileaks)

Varsler ledet selskapets Namibia-operasjoner

Islandske Jóhannes Stefánsson er ifølge Stundin varsleren i saken. Han ledet Samherjis operasjoner i Namibia og samarbeider nå med antikorrupsjonsmyndigheter i Namibia og andre land der Samherji-saken kan få konsekvenser.

Ifølge Stefánsson var det Samherjis konsernsjef og største aksjonær, Thorsteinn Már Baldvinsson, som godkjente bestikkelsene som var kjent som «konsulent-utbetalinger». «Ingenting ble betalt uten hans godkjennelse på forhånd,» forteller Stefánsson om konsernsjef Már Baldvinsson, ifølge Stundin.

– Dypt sjokkert

DN har stilt spørsmål til Samherjis pressesjef Margret Ólafsdóttir. Hun viser til toppsjef Már Baldvinsson som onsdag publiserte følgende uttalelse på Samherjis hjemmeside:

– Vi er svært skuffet over å høre at det virker som Jóhannes Stefánsson, en tidligere direktør for Samherjis operasjoner i Namibia, har vært involvert i tvilsom forretningspraksis og viklet Samherjis inn i operasjoner som kan være ulovlige.

Már Baldvinsson forteller at Stefánsson fikk sparken i 2016 grunnet «uakseptabel oppførsel og vanstyre». Toppsjefen viser til at Samherji har hatt suksessrike internasjonale operasjoner i 35 år og ikke har noe å skjule.

– Vi er dypt sjokkert over at Johannes Stefánsson ikke bare innrømmer ulovlige operasjoner, men også kommer med anklager mot kolleger. Det er ikke slik vi gjør forretninger. Dette er ikke Samherji, skriver Már Baldvinsson.

«Heinaste» er et av Samherji-skipene som har fisket hestemakrell i Namibia.
«Heinaste» er et av Samherji-skipene som har fisket hestemakrell i Namibia. (Foto: Wikileaks)

Amerikansk bank nektet overføring

Det var den amerikanske banken Bank of New York Mellon som til slutt nektet å la en transaksjon gå gjennom systemet sitt. Dette var en pengeoverføring som skulle gå til skallselskapet Cape Code FS som var registrert i skatteparadiset Marshalløyene.

At Bank of New York Mellon ikke slapp pengeoverføringen gjennom førte til en etterforskning av Cape Cod FS. DNB besluttet da å stenge ned kontoen til selskapet Cape Cod i en såkalt off boarding-operasjon som gjorde at DNB kuttet all virksomhet for skall-selskapet. Dette skjedde først i mai 2018. Cape Cod ble antatt å være for risikabel å ha som kunde, ifølge et internt notat. «De nødvendige ressursene for å håndtere risikoen vil være for høye,» heter det.

Men bestikkelsene skal ha fortsatt selv om DNB avsluttet kundeforholdet med Cape Cod.

DNB bekrefter kundeforhold

DNB svarer bare i en epost og gir bare generelle kommentarer.

– Islandske medier fremsatte i går påstander om at fiskeriselskaper basert på Island har bedrevet korrupsjon og at penger skal ha blitt overført via kontoer i blant annet DNB. Som det fremgår av dekningen i islandske medier avsluttet DNB kundeforholdet til to selskaper i 2018, skriver DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld.

DN har spurt DNB om stengningen av kontoer i 2018, og hvorvidt saken ble tatt videre til Finanstilsynet, slik det er forpliktet til i saker om mulig korrupsjon eller hvitvasking. Det har ikke banken svart på i detalj.

Dokumenter fra Wikileaks

– Vi ble kjent med det islandske TV-programmet i går, og undersøker selvsagt påstandene. DNB tar arbeidet mot korrupsjon og hvitvasking på stort alvor og har de siste årene forsterket vår innsats mot økonomisk kriminalitet kraftig. DNB overvåker betalinger gjennom våre systemer og rapporterer årlig over tusen saker med mistenkelige transaksjoner til politiet, skriver han.

– Det er politiets ansvar å etterforske og eventuelt avdekke om betalinger gjennom bankenes systemer medfører brudd på loven. DNB kan dessverre ikke gå ut med detaljerte opplysninger om enkeltselskaper. Regelverket pålegger banker å gjøre gode risikovurderinger av kundene, og bankene kan iverksette tiltak overfor enkeltkunder. I noen tilfeller avslutter vi også kundeforhold og stenger kontoer.

Namibias fiskeriminister Bernard Esau forlater sin stilling onsdag som følge av bestikkelsessaken. I oktober i år var han en av innlederne på OurOcean-konferansen som ble åpnet av statsminister Erna Solberg. Bernard Esau var med i et panel der tema var illegalt fiske, skadelige subsidier i fiskeindustrien og organisert kriminalitet i fiskeindustrien.

Også justisminister Sacky Shanghala måtte gå av i dag, ifølge avisen The Namibian.

– Økokrim kjent med saken

– Økokrim er kjent med saken, men når og hvordan vi ble oppmerksom på den kan jeg ikke si noe om, forteller Trude Stanghelle, jourhavende jurist hos Økokrim.

– Vi har heller ikke mulighet til å si hvorvidt vi har mottatt varsler fra DNB, legger hun til.

Samherji har engasjert det norske advokatfirmaet Wikborg Rein for å undersøke aktivitetene i Namibia.

- DNB orienterte idag Nærings- og fiskeridepartementet om at det har vært oppslag i islandske medier om en sak der DNB er nevnt. DNB gir uttrykk for at de vil gå nærmere inn i saken. Departementet har ikke fått annen informasjon enn dette, skriver seniorrådgiver i departementet, Øyvinn Myge, i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.