Snap Inc, morselskapet til lynmeldingstjenesten Snapchat, steg hele 44 prosent i børsdebuten på Wall Street torsdag.

Det er det største kursutslaget på én dag for en børsdebutant som samtidig henter inn over en milliard dollar på to år. Det til tross for at selskapets tapte mer enn 500 millioner dollar ifjor.

Mangemilliardærer

Børsdebuten styrker dollar-milliardærstatusen til selskapets gründere, i det minste på papiret, påpeker The Wall Street Journal.

Snap-sjef Evan Spiegel eier nå aksjer til en verdi av over 6 milliarder dollar, mens teknologidirektør Bobby Murphys andel er nå verdt over 5 milliarder dollar.

Sammen har de over 90 prosent kontroll over stemmeberettigede aksjer ettersom aksjene i kapitalutvidelsen i forbindelse med noteringen ikke har stemmerett.

En rekke investeringsfond har også tjent stort på noteringen. I tillegg håver meglerhusene som tilrettela børsnoteringen inn nær 85 millioner dollar i honorarer. Morgan Stanley og Goldman Sachs tar størstedel av kaken med henholdsvis 26 og 21 millioner dollar, ifølge WSJ.

Snap Inc. hadde sattt en kurs på 17 dollar per aksje foran selskapets børsnotering, noe som tilsa en selskapsverdi på 24 milliarder dollar. Noteringen var med dette den største siden Alibaba gikk på børs i 2014.

Snap-kursen føk imidlertid til værs og stoppet ikke før 24,48 dollar per aksje ved børslutt torsdag, en oppgang på 44 prosent.

Aksjen ble også massivt omsatt, der 216 millioner aksjer skiftet hender, tilsvarende ti prosent av handelsvolumet på New York-børsen.

Kan motivere andre

Det fem år gamle selskapet verdsettes dermed til mer enn 34 milliarder dollar på fullt utvannet basis.

Det er like mye som tradisjonelle giganter som hotellkonsernet Marriott og elektronikk-kjeden Target, påpeker The Wall Street Journal.

Snap er imidlertid ikke med i den brede S&P 500-indeksen over USA 500 viktigste selskaper eller den industritunge Dow Jones-indeksen over USAs 30 viktigste selskaper. Samtidig handles aksjen New York Stock Exchange, ikke teknologibørsen Nasdaq.

Derfor påvirker ikke aksjens overveldende mottagelse de brede indeksene, skriver Marketwatch.

Likevel kan mottagelsen understreke den positive stemningen som har fyrt oppunder rekken med rekorder i aksjemarkedene den siste tiden.

– Dette kan rede grunnen for at andre selskaper vil gå på børs, siersjefstrateg Jimmy Chang i formuesforvaltningsselskapet Rockefeller & Co til Marketwatch.

Hvileskjær

Onsdag fikk de brede amerikanske børsindeksene et solid løft i kjølvannet av talen president Donald Trump holdt.

Men torsdag ble det nedgang på Wall Street, etter tilsvarende utvikling på de europeiske børsene.

– Det ikke overraskende å se at markedet tar en pust i dag, men det er fortsatt mye optimisme. Vi er inne i en periode hvor folk fortsatt kan handle på konsepter, visjoner og optimisme, sier Chang til Marketwatch.

Euforien i kjølvannet av presidentvalget har ført Wall Street til gjentatte rekorder, noe som har vekket bekymring rundt verdisettingen, særlig i mangel av konkrete politiske forslag fra Washington, D.C

– Dette er ikke nødvendigvis den mest stabile situasjonen du kan ønske deg, men vi må gi mye respekt til og rom for til den raske utviklingen av ny teknologi, som i stor grad er knyttet til optimistiske inntjeningsutsikter sent i 2017 og særlig i 2018, sier makrostrateg Richard Hastings i Seaport Global Securities LLC. til Marketwatch.

Ellers ble det rapportert torsdag at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA var lavere enn ventet av analytikerne. Per 25. februar var 223.000 førstegangssøkende, mot ventet 245.000.

S&P 500 endte 0,59 prosent, Dow Jones-indeksen falt 0,53 prosent, mens Nasdaq endte ned 0,73 prosent.(Vilkår)

Trumps tale til kongressen populær i USA
President Donald J. Trumps talte til Kongressen natt til tirsdag. 78 prosent av dem som fulgte talen til Donald Trump sier de reagerte svært eller litt positivt på det de så, melder CNN.
03:57
Publisert:
Thaiskolen: Kongekrabbecurry
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på kongekrabbe med hjemmelaget currypaste.
01:04
Publisert: