Fredag klokken ti møttes flere av eierne på en pressekonferanse hos Eika Gruppen i Oslo. DNBs konsernsjef Rune Bjerke sa dette om bakgrunnen for samarbeidet:

– Bankene har en infrastruktur vi kan være stolte av, men vi har sovet litt i timen de siste ti årene. Skal jeg være ærlig, så kom dette i stand fordi konkurransen er blitt tøffere og mer global på kort tid, sier Bjerke.

Målet er å utvikle en ny digital infrastruktur og kjempe mot aktører fra utlandet – også utenlands.

– Vi skal bli så gode at det nye selskapet også kan slå gjennom internasjonalt, sier Bjerke.

Vil stå sterkere mot gigantene

I en pressemelding fra Eika Gruppen fredag morgen skriver Eika at Vipps, Bankaxept og BankID skal slås sammen for å stå sterkere i konkurransen mot de globale teknologigigantene.

Det nye selskapet kommer til å ha 108 ansatte med base i Oslo, og tar sikte på å være i drift innen 1. august 2018, forutsatt at det får godkjennelse fra norske myndigheter.

– Betalingsmarkedet er i radikal omveltning med endringer i brukeradferd, teknologiske nyvinninger og nye rammevilkår. Globale aktører er allerede tungt til stede i det norske betalingsmarkedet, og de store teknologigigantene sitter med fingeren på knappen for å sikre seg en del av nordmenns betalinger. Gjennom dette grepet står det norske alternativet bedre rustet til å konkurrere mot de store utenlandske aktørene, sier Vipps-sjef Rune Garborg i pressemeldingen.

2,7 millioner brukere

Betalingstjenesten Vipps har nå cirka 2,7 millioner brukere. Selskapet eies av 106 norske banker og har 110 banker som distribusjonspartnere.

Bankaxept, som eies av bankene i Norge, er det nasjonale betalingssystemet i Norge. Åtte av ti kortbetalinger i butikk utføres med et BankAxept-kort, ifølge Eika Gruppen.

BankID er en personlig elektronisk legitimasjon som benyttes ved identifisering og signering på nett, og brukes av alle landets banker og offentlige digitale tjenester.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: