Gruve- og kryptoselskapet Element fikk et etterlengtet løft på Børsen torsdag, og har nå steget godt over 20 prosent på to dager.

Etter mange år på investorenes helvetesliste, under navnet Intex Resources, fikk gruveselskapet en ny start på Børsen i fjor høst. Med ny ledelse fikk selskapet nytt navn og ny strategi, og lanserte satsing på kryptovaluta koblet til råvarer.

– De som ba om friskt blod og en ny strategi har fått det. Da vi kom inn var selskapet verdsatt til 40 millioner og ingen var interessert, sier Lars Beitnes, som er arbeidende styreleder.

Den nye strategien pirret mange investorer, og aksjekursen ble mangedoblet.

Så snudde det igjen i vår, da selskapet varslet at det kjøper seg inn i et marokkansk gruveselskap gjennom et såkalt dødsspiral-lån, et konvertibelt lån på en halv milliard kroner. Lånet fra det britiske forvaltningsselskapet Alpha Blue Ocean er delt opp i ti deler, hver på 50 millioner kroner, og gir utsteder rett til å konvertere lånet til aksjer basert på snittkursen de siste ti foregående dagene. Det betyr at jo mer kursen faller, dess flere aksjer får långiverne hver gang de konverterer. Dermed svinner også aksjonærenes andel av aksjene.

Dumpet aksjen

Det har låneutstederen, det britiske forvaltningsselskapet Alpha Blue Ocean, benyttet seg av etter å ha utbetalt første del av lånet i vår, og har solgt aksjene de har konvertert. Det bidro kraftig til at kursen falt rundt 60 prosent i løpet av sommeren. Nå har Alpha Blue Ocean gått med på å begrense salget til maksimalt ti prosent av det totale salgsvolumet de neste seks månedene så lenge kursen er under 4,50. Torsdag ettermiddag vaket aksjen rundt 2,10 kroner.

Alpha Blue Ocean er i dag nest største aksjonær med tre prosent av aksjene.

– Lånet ble godkjent av generalforsamlingen med over to tredjedeler av aksjonærene. Men vi har jo registrert at det har vært noen kommentarer, sier administrerende direktør Cecilie Grue.

– I hvilken grad har långiver bidratt til å dumpe aksjen?

– Det ønsker ikke jeg å uttale meg om. Det viktige er å synliggjøre at vi nå har vedtatt formelle rammer for videre aksjesalg for å unngå usikkerhet og spekulasjon, sier Grue.

For andre gang har Element også utsatt utbetaling av andre del av lånet, denne gangen med nær en måned, med den begrunnelse at selskapet ikke trenger pengene før i slutten av september. Avtalen med Alpha Blue Ocean innebærer at selskapet må låne 150 av rammen på 500 millioner kroner i løpet av løpetiden.

Cecilie Grue liker ikke betegnelsen dødsspiral-lån.

–Alpha Blue Ocean har en interesse i å få kursen opp, for strukturen legger opp til det tjener mest på kursoppgang gjennom tegningsrettigheter.

Ikke skremt

Torsdag morgen la Grue frem resultater for andre kvartal og annonserte at selskapet i løpet av 45 dager venter å få lisens til å igangsette prøveproduksjon i Canada.

Element eier i dag 26,7 prosent av jernmalmgruven Ambershaw Metallics Inc og vil ved konvertering av lån nærme seg 50 prosent i selskapet som er planlagt børsnotert neste år. Eierskapet er grunnlaget for kryptovalutaen Iron Token som selskapet forbereder.

Ledelsen i Element er ikke skremt av at Bitcoin-kursen er mer enn halvert siden nyttår.

– Det har ikke dempet interessen for kryptovaluta. Tvert imot har den eksplodert når man ser hvilke beløp som er hentet inn til kryptovaluta i år, sier Grue.

En investor som kjøper Iron Token skal kunne veksle seg til ett tonn jernmalm, er planen.

– Hvis vi ikke leverer jernmalm, er vi ferdig i kryptobransjen, og sikkert i andre bransjer, sier Grue.

Selskapet ser for seg at både industrielle aktører og kryptoinvestorer er i målgruppen.

Finanstilsynet har instruert selskapet til å være nøkterne i sin markedsføring av de to kryptovalutaene de har på trappene.

– Hovedmotivasjonen med å lansere token er at de kan bidra til å finansiere nye investeringer i gruveprosjekter, sier Grue.

– Rett og slett verdens beste støyreduserende hodetelefon akkurat nå
Forgjengeren var en klar favoritt, men denne er helt rå.
04:09
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.