Etter flere måneder med krangling og offentlige disputter ble det tirsdag kveld klart at Tesla-eier og verdens rikeste mann, Elon Musk, likevel vil kjøpe Twitter.

Det sosiale mediet og Musk kan dermed unngå det som fort kunne blitt en rettssak for historiebøkene.

I en spektakulær helomvending tirsdag kveld informerte Musk at han vil gjennomføre kjøpet til den tidligere avtalte prisen på 54,2 dollar per aksje, etter at han i starten av juli kunngjorde at han ville trekke seg fra avtalen. Helt siden Musks interesse for Twitter ble klar tidligere i vår har partene kranglet åpenlyst om utbredelsen av såkalte «spam bots» på det sosiale mediet, og Musk har ment at han hadde skjellig grunn til å trekke seg fordi han mente at Twitter har villedet regulatoriske myndigheter og investorer.

Twitter-aksjen skjøt følgelig fart tirsdag kveld, og stengte til sluttkurs 52 dollar, opp over 20 prosent fra mandagens sluttkurs. Det gir den kjente aktivistinvestoren og milliardæren Carl Icahn grunn til å gni seg i hendene.

Over to mrd. kroner

Ifølge Wall Street Journal skal Icahn nemlig over de siste månedene ha kjøpt seg jevnt og trutt opp i Twitter de siste månedene, en aksjepost verd over 500 millioner dollar.

Avisen skriver at Icahn skal ha betalt mellom 30 og 40 dollar for aksjene, og at hans Icahn Enterprises LP dermed har en gevinst på minst 250 millioner dollar.

Det tilsvarer om lag 2,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

WSJ viser til kilder med kjennskap til saken som opplyser at Icahns bakgrunn for investeringen var at han ikke trodde det ville bli noe rettssak mellom Musk og Twitter, ettersom det ville blitt en rettssak som Musk trolig ville ha tapt. Milliardærinvestoren mente også at aksjen i utgangspunktet ikke var verdt mer enn rundt 35 dollar på lang sikt, og at nedsiden dermed ikke var veldig stor.

Icahn er ifølge Forbes god for 18 milliarder dollar, og er kjent som en av de mest profilerte aktivistinvestorene på Wall Street. Hans strategi går blant annet ut på å ta store eierandeler i selskaper han tror «ingen» andre vil ha for å så å gjøre store endringer til det han mener vil bli aksjonærenes beste.

Flere andre kjente investorer, som D.E. Shaw Group og Daniel Loebs Third Point LLC, kan også ha fått betydelige gevinster på sine veddemål, skriver WSJ videre, og viser til andre kilder.

Twitter er med

Sent tirsdag kveld norsk tid meldte Twitter at det har til intensjon å fullføre budprosessen til den «opprinnelige» prisen fra Musk på 54,20 dollar per aksje, meldte The Wall Street Journal.

Avisen legger til at det fortsatt ikke er noen garanti for at Musk vil fullføre budet, og derfor kan det ikke utelukkes at en rettstvist mellom partene starter som planlagt 17. oktober.

Musk er fortsatt også avhengig av å få skaffet finansieringen til kjøpet, blant annet gjennom lån.

Ut på kvelden gikk Tesla-sjefen ut på Twitter og skrev at «å kjøpe Twitter er et steg på veien mot å lage X, appen for alt». (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.