Avkastningen på Oslo Børs hittil i år vaker mellom ni og ti prosent og slår dermed vanlig banksparing med god margin.

Børsen gir imidlertid ikke risikofri avkastning, noe som mai måned er et godt eksempel på. Hovedindeksen falt i overkant av én prosent i perioden. Det til tross for at måneden tradisjonelt blir sett på som en av de bedre.

Den historiske utviklingen fra nyttår til utgangen av mai har så også gitt opphav til Wall Street-uttrykket «sell in May, and go away».

Nedtur

En som burde fulgt dette rådet tidligere i mai, er forvalter Martin Mølsæter. En brutal mai måned senker avkastningen til hans aksjefond First Generator A med nær 13 prosent den siste måneden frem til børsslutt mandag 27. mai.

Blir månedsfallet stående vil det være fondets nest største de siste fire årene med en nedgang på rundt 13 prosent. Det er et fall kun forbigått av desember i fjor, da fondet gikk ned over 19 prosent i absolutte termer.

Utviklingen i mai barberer dermed fondets avkastning til 7,3 prosent så langt i år, som er svakere enn hovedindeksen.

XXL-smell

Blant hovedgrunnene til den svake utviklingen er sportsutstyrskjeden XXL og riggselskapet Seadrill. First-fondet hadde ingen XXL-aksjer ved inngangen til april, men valgte i midten av måneden å laste opp med to millioner aksjer til kurs 29 kroner.

– Aksjen har falt nok nå, sa Mølsæter til Finansavisen da.

Mølsæter tok feil. Tirsdag falt aksjen over 8 prosent på Oslo Børs etter at Danske Bank tok anbefalingen til salg og kursmålet fra 33 til 14 kroner. Samtidig varslet meglerhuset med overveiende sannsynlighet at XXL ville måtte hente inntil en halv milliard i ny kapital.

Kursfallet bidrar til å sende XXL-aksjen ned over 18 prosent på månedsbasis til sluttkurs 21,50 kroner tirsdag. Onsdag faller XXL ytterligere nær 6 prosent.

Halverte seg

Mølsæter reduserte sin posisjon i Seadrill marginalt ved inngangen til april, og riggselskapet er dermed fortsatt en av fondets største investeringer. Utviklingen i mai skulle tilsi at First-forvalteren ville ønske han hadde redusert posisjonen mer.

Det gjeldstyngede riggselskapet har halvert sin verdi den siste måneden, der kursfallet den siste uken var på 37 prosent ved børsslutt tirsdag.

Mandag varslet meglerhuset Carnegie kuvending i synet på aksjen, som ble tatt fra en kjøps- til en salgsanbefaling mens kursmålet ble kuttet fra 210 til 25 kroner aksjen.

Med om lag 400 millioner dollar i rentekostnader per år, og banklånsavdrag som starter i 2021, ser Carnegie en høy sannsynlighet for at likviditeten tørker inn innen 2021/22.

Nyheten bidro til å senke Seadrill-kursen ytterligere 15 prosent, etter at aksjen hadde falt nær 30 prosent de foregående to handelsdagene. Onsdag faller Seadrill-kursen ytterligere ti prosent.

Som om ikke Seadrill og XXL var nok, bidro også oljeselskapet DNO til å trekke ned månedsutvikling i mai for First Generator. Og det etter at Mølsæter ved inngangen til april økte sin eksponering mot selskapet.

DNO falt markert etter å ha lagt frem skuffende resultater i begynnelsen av måneden, og er ned 17,5 prosent den siste måneden. Aksjen er like fullt en av børsens vinner hittil i år med en oppgang på 30 prosent ved børsslutt tirsdag.

Tilsynsbrems

Blant de ti øvrige største posisjonene til First-fondet som også trekker ned i mai, er Bank Norwegian (Norwegian Finans Holding), som er ned nær fem prosent, men opp nær fire prosent så langt i år.

Tidligere denne måneden fullførte Finanstilsynet stedlig tilsyn i norske forbrukslånsbanker. Tilsynet påpeker at misligholdte lån som andel av brutto utlån i Bank Norwegian har økt fra åtte prosent ved utgangen av 2017 til ti prosent ved utgangen av 2018.

Dette fremgår ikke av rapporten, men ved utgangen av første kvartal var andelen råtne lån økt ytterligere til 11,6 prosent. Dette er tapstall etter at Bank Norwegian har dumpet råtne låneporteføljer på inkassoselskaper.

«Etter Finanstilsynets oppfatning bidrar praksisen med å selge misligholdte lån til at bankens rapporterte mislighold ikke reflekterer den underliggende misligholdsrisikoen knyttet til forbrukslån,» skriver tilsynet i rapporten.

Lite drahjelp

Industriselskapet Elkem er også en Generator-posisjon som er ned, minus 27 prosent den siste måneden, dog aksjen er opp over 15 prosent hittil i år. Likeledes er det med gasstankrederiet BW LPG, som ned nær seks prosent den siste måneden, men 44 prosent opp hittil i år.

Riggselskapet Northern Drilling er ned over 20 prosent den siste måneden, og minus 13 prosent hittil i år.

En posisjon i det tyske bildeteknologiselskapet AMS ag er også ned nær 20 prosent den siste måneden.

I motsatt retning bidrar den flytende oljeprodusenten BW Offshore til å dempe mai-fallet. Aksjen er opp nær 17 prosent den siste måneden, og over 80 prosent så langt i år.

Rederiet Okeanis Eco Tankers bidrar også positivt og er opp over ti prosent den siste måneden. Selskapet ble tatt opp til notering på sidebørsen Oslo Axess i mars i år, etter å ha vært handlet på Merkur Market siden høsten 2018.

Mølsæter ønsker ikke å kommentere fondets utvikling, men viser til månedsrapporten som vil foreligge straks etter månedsskiftet.

– Jeg ønsker ikke å kommentere fondet nå midt mens vi gjør en del ting, sier forvalteren til DN.

Mølsæters aksjefond har en fokusert portefølje på minimum 12 aksjer, og normalt ikke mer enn 16 aksjer som han til enhver tid mener har best risikojustert avkastningspotensial. Det smale mandatet gjør at fondet forventes å ha relativt store svingninger til det norske aksjemarkedet og til de fleste sammenlignbare norske aksjefond, ifølge First-fondene.

Aksjefondene First Generator A og S hadde per inngangen til mai en forvaltningskapital på rundt 1,2 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.