Fra et lite rom på Fornebu i Bærum satser to gründere på utvikling og salg av kvalitetsklær spesialtilpasset høye menn.

– Salget har eksplodert siden april. Siden da har salget doblet seg hver måned sammenlignet med fjoråret fra april frem til nå. I år forventer vi å få en omsetning på 3,5 millioner mot to millioner i fjor, sier Kristoffer Liabø, medgründer og daglig leder i Mediumtall.

Sammen med medgründer Martin Steffensen har Liabø spesialdesignet t-skjorter, skjorter og jakker for høye menn.

Selv om man får kjøpt klær i størrelsene Large og Extra Large, mener gründerne at det ikke er nok.

– Problemet er at de ordinære klesstørrelsene er for generiske og ofte gir dårlig passform. For meg er en t-skjorte i størrelsen Large alltid for bred og firkantet, sier Liabø.

Frem til i mai var han leder for digital produktutvikling i bilkonsernet Bertel O. Steen.

– Jeg måtte selv permittere folk i min egen avdeling da jeg bestemte meg for å si opp. Nå har jeg halvert lønnen og satser på sideprosjektet Steffensen og jeg har med Mediumtall, sier han.

Nå skal det lille selskapet hente penger gjennom folkefinansiering.

– Målet er å få inn 2,5 millioner kroner. Da kan vi begge to satse 100 prosent på denne jobben. Nå jobber vi deltid i vårt selskap. Derfor tar vi denne innsamlingen.

«Går mot en milliard»

Klesgründerne er ikke alene om å hente penger fra venner, kunder og andre interessenter. På få år har folkefinansiering av små og mellomstore selskaper gjennom såkalt crowdfunding gått fra nesten null i 2012 til 442 millioner i fjor.

– Det går i år mot en milliard kroner i finansiering gjennom crowdfundingplattformene, sier Linn Hoel Ringvoll, styreleder i Norsk Crowdfunding.
– Det går i år mot en milliard kroner i finansiering gjennom crowdfundingplattformene, sier Linn Hoel Ringvoll, styreleder i Norsk Crowdfunding. (Foto: Javad Parsa)

– I første halvår ble det totalt hentet inn 315 millioner kroner i crowdfunding. Det er 65 prosent høyere enn i samme periode i fjor, sier Linn Hoel Ringvoll, styreleder i Norsk Crowdfunding Forening.

Hun legger til at målt i volum, er veksten i folkefinansiering til sammen gjennom lån, egenkapitalinnhenting, belønning og donasjon på 71 prosent i årets første seks måneder mot hele 2019.

– Vi ser en ekstrem fart, og volumet kan dobles. Det går i år mot en milliard kroner i finansiering gjennom crowdfundingplattformene. Det er utrolig i et fersk norsk marked med få crowdfundingaktører, sier Ringvoll.

– Og hvem er det som satser på å investere i selskaper gjennom crowdfundingplattformene?

– Alt fra studenter til profesjonelle investorer. Dessverre er det litt færre kvinner enn menn som benytter seg av det.

Ringvoll, som også er daglig leder i crowdfundingselskapet Kameo Norge, peker på at for små eiendomsaktører passer folkefinansierte lån – såkalt crowdlending – spesielt bra. Selve lånet gjennomføres ved at mange går sammen om å gi lån til et selskap eller en person.

Nylig søkte en franchisetager et lån på 550.000 kroner med en årlig rente på 12 prosent av Kameos långivere til åpning av en ny butikk.

– Den fylte crowden vår på ett – altså 1 minutt. Utrolig raskt, sier Ringvoll.

Ikke alle klapper i hendene for folkefinansiering. Kapitalforvalter Sigmund Håland er blant dem som har kritisert modellen. I et innlegg i DN i fjor skrev han at crowdfundingaktørene ikke tar noen kredittrisiko, «all risiko tas av amatørene som ønsker seg høyere rente enn den de kan få i banken».

Det er ikke Ringvoll enig i.

– Det ikke nødvendigvis amatører som investerer i crowdfunding. Det er åpenbart høy risiko, men risikoen er ikke nødvendigvis høyere enn den man finner på børsen. Gjennom crowdfundingplattformene har vanlige folk fått anledning til å investere i dette markedet som de i praksis var utelukket fra før.

«Ble like høye»

Klesgründerne i Mediumtall satser derimot på at trofaste kunder vil tilføre dem økt egenkapital.

– Beløp er satt fra 5000 kroner til et ubegrenset maksbeløp, sier Liabø.

De to gründerne lokker investorene med rabatt på kjøp av selskapets klær i henhold til hvor mye de satser.

– Og hva skal dere bruke pengene til utover å bli heltidsansatte i selskapet?

– Vi vil satse internasjonalt.

To land peker seg ut.

– Danmark og Nederland har de høyeste mennene i verden med en snitthøyde på henholdsvis 183,2 centimeter og 182,7 centimeter. Det er rundt tre centimeter høyere enn gjennomsnittet av menn i Norge.

Og hvor høye er dere?

– Vi er barndomsvenner og ble like høye; 192 centimeter, sier Liabø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.