– Vi mister kanskje litt business, men på lang sikt tror jeg dette er det beste rådet for selskaper som vil gi god avkastning til sine eiere over tid, sier Goldman Sachs-sjef David Solomon i et tv-intervju med CNBC på toppmøtet i Davos.

I intervjuet avslører han at Goldman Sachs fra og med juli ikke vil hjelpe selskaper å gå på børs dersom styret ikke har minst ett medlem som ikke er mann, hvit eller heterofil.

Goldman Sachs er en av verdens største investeringsbanker og er en helt sentral aktør i tilrettelegging av børsnoteringer, kapitalinnhentinger, fusjoner og oppkjøp.

Styrer med kvinner presterer langt bedre

De to siste årene er det i USA og Europa blitt børsnotert 60 selskaper som ikke har hatt hverken kvinnelige eller fargede styremedlemmer. Det skal ifølge Solomon ha vært tankevekkeren som fikk storbanken til å ta beslutningen.

Han sier det har vært tendenser til at man må ha vært administrerende direktør, finansdirektør eller hatt styreerfaring fra børsnoterte selskaper for å bli valgt inn i nye styrer.

– Hvis du har det hinderet eliminerer du et enormt antall kvinner med flere tiårs erfaring som virkelig kan ta positive perspektiver med inn i selskapsstyringen, sier Solomon.

– Når jeg ser tilbake på børsnoteringer de siste fire årene har prestasjonene til selskaper hvor det har vært en kvinne i styret i USA vært betydelig bedre enn prestasjonene til selskapene hvor det ikke har vært en kvinne i styret, sier han.

Skal stille enda strengere krav

David Solomon tok over tronen i Goldman Sachs i oktober 2018, og er samtidig styreleder i finansgiganten. I løpet av sitt drøye år som sjef har han iverksatt en plan for å gjøre banken mer transparent, kutte ned den maksimale arbeidstiden til ansatte og løsnet opp dresskoder.

Styret i Goldman Sachs består av fire kvinner ut av totalt 11 medlemmer.

Til neste år kommer banken til å stille enda høyere krav til selskapene de hjelper på børs. Da kommer den til å kreve at minst to styremedlemmer er enten kvinner, fargede eller ikke heterofil.

– Vi innser at dette er et lite steg, men det er et steg i retning av at vi sier: «Vi mener dette er riktig (...) og vi er i en posisjon, på grunn av vårt nettverk, hvor vi kan hjelpe våre kunder med å finne kvinner til styret hvis det behøves, sier Goldman Sachs-sjefen.

Får bot for gubbestyrer

I Norge stilles det krav om at styrer i børsnoterte selskaper skal ha en kvinneandel på minst 40 prosent. I senere tid er det også blitt stilt høyere krav til børsnoterte selskaper i USA.

I California må børsnoterte selskaper med kun mannlige styremedlemmer nå betale en bot på 100.000 dollar, ifølge en ny lov, skriver Bloomberg.

Videre har de to store fondsforvalterne Blackrock og State Street Global Advisors begynt å stemme imot styrer i selskaper som ikke har et kvinnelig styremedlem eller styreleder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.