Det amerikanske investorselskapet KKR vurderer å selge sine aksjeandeler i det norske programvareselskapet Visma, ifølge Wall Street Journal.
Visma er en leverandør av programvare, outsourcingstjenester, innkjøpsløsninger, samt IT-relatert utviklings. og konsulent virksomhet.
KKR eier 31 prosent av selskapet og salget av andelene kan gi KKR en gevinst på 1,1 milliarder dollar, tilsvarende 9,3 milliarder kroner, ifølge kilder med kjennskap til saken.
Investeringsselskapene HgCapital og Cinven sitter på 31 prosent hver av aksjene Visma. Ifølge Wall Street Journal er det mulig at ett av de to selskapene kan kjøpe ut KKR for å øke sin eierandel.
– «Business as usual»
Styreleder Gunnar Bjørkavåg i Visma ser ingen dramatikk i at KKR vurderer å gå ut av Visma.
– Dette er «business as usual». Slike investorselskaper går inn og ut, sier Bjørkavåg, som ikke vet hvem som kommer til å kjøpe andelene.
– Hvordan har det vært å ha KKR på eiersiden?
– En glede. Det har vært veldig vellykket for Visma. Og lønnsomt for KKR. Visma har hatt en fantastisk utvikling, sier Bjørkavåg.
Bjørkavåg er konsernsjef i NHST Media Group, som eier Dagens Næringsliv.
Stort overskudd
400.000 nordeuropeiske kunder benytter Vismas produkter og tjenester.
I 2016 økte Visma resultater før skatt, nedskrivninger og avskrivninger (ebitda) med 27 prosent til 1,91 milliarder kroner, ifølge avisen.
Resultatøkningen kom blant annet fra en rekke oppkjøp av andre programvareselskaper.
Bjørkavåg er tydelig på at Visma ikke kommer til å endre sin strategi dersom KKR går ut av selskapet.
– Vi har en offensiv strategi. Visma ønsker å vokse og å utvikle konsernet, sier Bjørkavåg, som mener det var helt riktig av selskapet å gå av børsen i 2005.
Solgte seg ned i 2014
KKR kjøpte seg opp i Visma for første gang i 2010 og sikret seg da en eierandel på 77 prosent. Kjøpet den gang verdsatte Visma til omkring 11 milliarder kroner, inkludert gjeld.
I 2014 solgte KKR store deler av andelen sin og kuttet ned andelene til 31 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.