Det er i Hitecvisions ferske årsrapport opplysningene om nye ti milliarder kroner til fondet kommer frem. Ole Ertvaag, toppsjef i Norges største oppkjøpsfond, vil ikke kommentere opplysningene.
– Vi ønsker ikke å kommentere opplysningene utover det som står i årsrapporten, sier han til DN.
Hitecvision skal, etter det DN får opplyst, være det eneste oppkjøpsfondet i verden som har hentet inn penger til nye olje- og gassinvesteringer den siste tiden.
Det Otc-noterte selskapet fikk i 2019 et driftsresultat på vel 143 millioner kroner, en nedgang på vel 16 millioner kroner fra 2018. I årsrapporten kommer det frem at topplederen Ole Ertvaag tjente vel åtte millioner kroner på jobben som administrerende direktør, den samme lønnen han har hatt de siste ti årene.
De nye får pengene
Det er 1,1 milliarder dollar nå som er hentet inn i kapital til investeringer innen fondets olje- og gasselskaper. Det er hovedsakelig amerikanske investorer som skyter inn pengene i det Stavanger-baserte fondet.
I dag har Hitecvision tre store satsinger innen olje- og gass:
- Vår Energi på norsk sokkel
- Sval Energi på norsk sokkel
- Neo Energy på britisk sokkel
Det er til de to ferskeste selskapene, Sval Energi og Neo Energy, pengene skal settes i arbeid. Sval Energi har siden i fjor sommer bygget seg opp gjennom milliardinvesteringer på norsk sokkel.
Det første grepet var da Hitecvision betalte mellom 10 og 12 milliarder kroner for 25 prosent av gassrørselskapet Gassled gjennom oppkjøpet av selskapet Solveig Gas Holdco. Siden har selskapet kjøpt seg opp i to mindre oljefelt. Som oljeselskap er fortsatt Sval Energi en mygg med 10.000 fat per dag i produksjon, men planen er å nå 50.000 fat raskt.
Vil lage stor britisk aktør
På britisk sokkel vil Neo Energy forsøke å bygge seg opp til en av de større aktørene på sokkelen. Selskapet produserer i dag 23.000 fat dagen.
– Vi forsøker på britisk sokkel å skape et lignende selskap som det vi har gjort med Vår Energi på norsk sokkel. Med en produksjon på 100.000 fat på britisk sokkel er en blant de fem største selskapene. Vi håper å gjennomføre nye oppkjøp allerede i år. Så får vi bygge videre på det, sa seniorpartner Einar Gjelsvik i Hitecvision til Dagens Næringsliv i mai.
På norsk sokkel har Hitecvision bygget opp Vår Energi til en av de store aktørene med en dagsproduksjon på rundt 300.000 fat. I fjor gjennomførte Hitecvision og italienske Eni det som til nå er den største transaksjonen på norsk sokkel, da de gjennom Vår Energi kjøpte amerikanske Exxons ikke-opererte felt.
Transaksjonen var verdt nærmere 45 milliarder kroner. Exxon- transaksjonen ble imidlertid gjort da oljeprisen var en helt annen.
Dramatisk i oljeservice
Mens optimismen er stor i Hitecvision knyttet til oppstrøms olje- og gasselskaper, er situasjonen dramatisk for fondenes oljeserviceselskaper.
– Det er ekstremt dramatisk. Denne bransjen og regionen har aldri opplevd noe mer dramatisk og kritisk i moderne tid. Korona setter oss som bransje sjakk matt. I tillegg kommer oljeprisen som alene hadde vært nok, sa Atle Eide, partner i fondet, til DN tidligere i vår.
Hitecvision har samlet sine oljeserviceinvesteringer i det nye selskapet Moreld. Sammenslåingen skjedde etter at oppkjøpsfondet hadde mislykkes å selge selskapene. Nå kjempes det en kamp for å refinansiere oljeservicekonsernet. Hitecvision bestemte seg i fjor for ikke å investere i nye oljeserviceselskaper.
Jobber mot fornybar
Allerede i fjor lanserte Ertvaag planene om et nytt fornybarfond i regi av oppkjøpsfondet. Av årsrapporten kommer det frem at arbeidet med etableringen av det nye fondet fortsetter.
Hitecvision under kraftig press fra investorene – varsler storsatsing på fornybarPlanene ble lansert etter at en rekke av fondets investorer ga klar beskjed om at det ikke lenger var aktuelt å investere i olje- og gass. I fjor høst var planen å hente inn minst en milliard dollar til det nye fondet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.