Antall konkurser og tvangsavviklinger innen restaurant- og hotellbransjen er halvert så langt i år sammenlignet med i fjor. Også i samtlige andre bransjer var det betydelig færre selskaper som gikk over ende.

Svært overraskende

Det er særlig tvangsavviklingene det er blitt færre av. Selskaper tvangsavvikles for eksempel dersom de ikke har innsendt årsregnskap innen fristen, ikke oppfyller kravene til aksjekapital, mangler styre eller revisor.

Det er nedgang på nesten 80 prosent i tvangsavviklinger mai sammenlignet med samme måned i fjor. For perioden januar til og med mai, er nedgangen på 53 prosent, mens 21 prosent færre selskaper har gått konkurs.

Anders Buchardt tror hyttemarkedet vil roe seg: – Jeg tror markedet begynner å mettes dnPlus

– At konkursene fortsetter nedover etter 15 måneder med pandemi, og at hotell- og restaurantbransjen er den bransjen med størst nedgang, er svært overraskende, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Per Einar Ruud, kredittøkonom i kredittanalyseselskapet Bisnode.
Per Einar Ruud, kredittøkonom i kredittanalyseselskapet Bisnode. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Hvem skulle tro at pandemi skulle være en effektiv medisin mot konkurs? spør han.

Ruud mener kompensasjonsordningen, der bedrifter kan få dekket opp til 85 prosent av de faste kostnadene, nok har hjulpet mange.

– Men den viktigste årsaken akkurat nå er nok at Skatteetaten er snill og gir stadig nye utsettelser for innbetaling av arbeidsgiveravgift, moms og skatt, mener han.

Redd smellen kommer til høsten

– Det er liten tvil om at tallene er bedre enn vi kunne frykte. Men jeg er redd smellen kommer til høsten når regningene for utsatt skatt og moms skal betales, sier Astrid Bergmål, leder for reiseliv i Virke.

Oslo-folket tilbake ved restaurantbordene: – En hyggelig start på en forhåpentlig varig åpning dnPlus

– Likviditeten i reiselivsbedriftene blir stadig svakere. Mange har nesten ikke hatt inntekter siden mars i fjor. Alt avhenger nå av om aktiviteten raskt kommer i gang og gir bedriftene inntekter slik at de klarer å betale regningene som kommer til høsten. Det som særlig bekymrer meg nå, er at vi, i motsetning til mange andre europeiske land, ikke har fått en dato for gjenåpning. For alle reiselivsbedriftene som er avhengige av utenlandske gjester, henger allerede juli i en tynn tråd, sier hun.

Astrid Bergmål i Virke sier likviditeten i reiselivsbedriftene blir stadig svakere.
Astrid Bergmål i Virke sier likviditeten i reiselivsbedriftene blir stadig svakere. (Foto: Odin Jæger)

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, mener de lave konkurstallene er helt etter planen.

– Målet med kompensasjonsordninger og lån er å unngå konkurser. Problemene kommer til høsten når lån skal betales tilbake til myndighetene med høye renter og korte frister og støtteordningene bortfaller før kundene er tilbake for fullt, sier hun.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold mener lave konkurstall er som ventet.
Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold mener lave konkurstall er som ventet. (Foto: Elin Høyland)

– Det tar seks måneder å selge inn en full konferanse, og det tar tid å få flytrafikk og utenlandske gjester opp på gammelt nivå. Det er derfor først til høsten vi ser hvordan dette egentlig har gått. Vi gleder oss over resultatet så langt, men frykter fortsatt høsten, sier Krohn Devold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.