Hotellinvestor og medeier i Hurtigruten, Petter Stordalen, kom til Ulsteinvik i september i fjor og sjarmerte de ansatte under et allmøte på Kleven Verft. Den gang var han én av flere nye eiere som gikk inn med 300 millioner kroner i frisk egenkapital og han så lyst på fremtiden for verftet.

DN spurte Stordalen etter møtet om han er langsiktig eier i verft.

– Jeg har evighetens perspektiv. Jeg har ikke behov for, og er ikke opptatt av, å selge. Vi vil få til dette sammen med lokale eiere. Det er ikke noe man gjør i tre måneder, for så å selge. Vi er med for å ut­­vikle det vi har investert i, sa Stordalen.

Under ett år senere blir Kleven Verft reddet igjen, og Stordalen og flere andre eiere overlater selve Kleven Verft og to andre selskaper til Hurtigruten alene. De andre eierne sitter bare igjen med et mindre verft på Sunnmøre, Myklebust Verft.

Etter det DN forstår, ble denne planen klar sent i forrige uke etter at bankene hadde gitt sin tilslutning.

Inntil 600 millioner

Det Hurtigruten-eide selskapet KVE Holding as tar over 100 prosent av aksjene i Kleven Verft as, Kleven Maritime Contracting as og Kleven Maritime Technology. Dagens eiere beholder resten av Kleven-selskapene.

Planen innebærer at Kleven Verft skilles ut og får tilført ytterligere inntil 600 millioner kroner i likvide midler. Fra en pressemelding går det frem at pengene kommer fra eiere, kunder og bankene.

Klevens styreleder Leif Teksum er tilbakeholden med informasjon om hvem som bidrar med mesteparten:

– Bankene har vært en bidragsyter for å få til en samlet løsning, sier Teksum.

Bankene er DNB, Nordea og Sparebank 1 SMN. DNB vil ikke si hvor mye de har bidratt med. Av dagens eiere er det bare Hurtigruten som har særlig interesse av å stille med mer penger.

Finansdirektør Ola B. Fosse ved Kleven Verft sier følgende om hvilke av dagens store kunder, Hurtigruten og offshorerederiet Maersk Supply Service, som har bidratt med penger.

– Utfordringene på kostnadssiden har vært knyttet til bygging av to nye hurtigruteskip, sier han.

Forsinket og dyrere

Kleven ble omstilt fra et verft for offshorefartøy til å bygge ekspedisjonsskip for Hurtigruten for noen år tilbake. Prisen for hvert av to nye hurtigruteskip er tidligere anslått av Hurtigrutens eiere til å koste rundt 1,5 milliarder kroner.

Regningen er i ferd med å bli langt større.

Det siste året har eiere gått inn med penger i to omganger – og har sammen med banker stilt med rundt én milliard kroner i ny egenkapital og lån for å sikre byggingen av de to skipene. I vinter ble det klart at det første skipet MS «Roald Amundsen» er forsinket med flere måneder og i mai skrev DN at også det andre skipet MS «Fridtjof Nansen» er forsinket tilsvarende.

Forsinkelsene har ført til at Hurtigruten måtte kansellere en rekke seilaser utenlands i år og neste år.

Hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» under bygging på Kleven Verft.
Hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» under bygging på Kleven Verft. (Foto: Tom Rino Knudsen)

Hurtigrutens toppsjef Daniel Skjeldam har ikke vært tilgjengelig for spørsmål om problemene ved Kleven de siste ukene. Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege sier:

– Vi ser at Kleven til tider har hatt anstrengt likviditet, og for at de skal slippe å ha det hengende som en bekymring over seg synes vi at vi som ansvarlig eier og kunde kunne hjelpe til med å finne en god og langsiktig løsning, sier han til DN.

«Sikrer arbeidsplassene»

Kleven Verft-sjef Karsten Sævik mener den siste planen er med å redde verftet.

– Dette er en svært god løsning som gir oss ro til å fokusere på å bygge noen av verdens mest avanserte skip, og rigge Kleven for fremtiden. Dette sikrer arbeidsplassene ved det som er en hjørnesteinsbedrift i Ulsteinvik og svært viktig del av den maritime klyngen på Sunnmøre, sier konsernsjef Karsten Sævik i Kleven.

I fjor høst var Kleven gjennom en omfattende restrukturering.

– Kapitalbehovet skyldes hovedsakelig at verftet har gått fra å bygge offshorefartøy, som har vært gjennom en krise nå, til å bygge cruiseskip for Hurtigruten, sier finansdirektør Ola Breinnes Fosse.

– Tanken bak beløpet på 600 millioner, er at det skal brukes på nybygging som varer til 2019, og at det skal være en liten buffer, sier Fosse.

Hurtigruten og deres eiere blir også sittende igjen med en eierpost i Myklebust Verft slik det har i Kleven i dag.

Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam ser fortsatt stort potensial for Kleven.
Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam ser fortsatt stort potensial for Kleven. (Foto: Per Thrana)

Styreleder Teksum sier det er vurdert flere alternativer for å få til en løsning.

– Dette var en løsning til beste for alle parter. Det sikrer først og fremst at Kleven Verft får tilstrekkelig likviditet og risikokapital fremover, sier han.

Skjeldam sier om fremtiden til verftet i en pressemelding:

– Både som ansvarlig eier og ansvarlig kunde er det viktig for oss å finne gode, og ikke minst langsiktige løsninger. Vi ser et stort potensial på Kleven.(Vilkår)

DNs kommentator: Derfor kan G7-toppmøtet bli fryktelig pinlig.
Erna Solberg er spesielt invitert. Men da har Trump allerede stukket.
01:45
Publisert: