Danske Banks hvitvaskingsskandale ved filialen i Estland kan komme til å koste banken dyrt.

Den amerikanske storbanken Morgan Stanley skriver i en rapport at bøtene kan ende på hele 12,6 milliarder danske kroner, og legger spesielt vekt på bøter fra USA.

Det er danske Berlingske som omtaler Morgan Stanleys rapport.

Avhenger av mottagerne

Morgan Stanley har basert sin vurdering på bøtene storbanken HSBC fikk da den måtte betale 12 milliarder danske kroner i forbindelse med hvitvasking for blant annet meksikanske narkotikakarteller. Vimpelcom betalte nærmere syv milliarder kroner da det i 2016 inngikk forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter for brudd på amerikansk korrupsjonslovgivning.

Det har ikke noe å si at Danske Bank ikke har amerikansk banklisens eller at USA ikke står i spissen av etterforskningen av banken, ifølge analysen til Morgan Stanley. Amerikanske medier har skrevet at justisdepartementet, skattemyndighetene og SEC etterforsker banken for pengestrømmene, men det er ikke offisielt bekreftet.

Morgan Stanley påpeker at størrelsen på bøtene avhenger av om Danske Bank har overført penger til personer eller virksomheter som er på USAs «sanksjonsliste».

Det er flere land som etterforsker hvitvaskingen. Storbritannia, påtalemyndigheten i Danmark, Estland og Frankrike har alle erklært at de har startet en etterforskning.

Vurderer om Borgen må betale tilbake bonuser

DN har tidligere skrevet at saken også kan bli dyr for den tidligere toppsjefen i Danske Bank, norske Thomas Borgen (54).

Danske Bank vurderer for øyeblikket om det skal kreve tilbake alle bonuser utbetalt i perioden mellom 2007–2015, som er årene da den omfattende hvitvaskingen ved filialen i Estland fant sted.

En gjennomgåelse av Danske Banks regnskaper i perioden viser at han har mottatt i overkant av 20 millioner danske kroner i bonuser gjennom variable godtgjørelser og kompensasjon gjennom aksjer siden 2011. Borgen var øverste sjef for den baltiske virksomheten i flere år før han etter et kort opphold som storkundeansvarlig ble toppsjef våren 2013.

Det er ikke kjent hvor stor del av bonusen det kan være snakk om at må tilbakebetales.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette tvitret Trump etter Kavanaugh-høringen
Den amerikanske presidenten raskt ute for å vise hvem som hadde hans fulle støtte.
00:39
Publisert: