Hilde Merete Aasheim la onsdag morgen frem sitt første kvartalsresultat som ny konsernsjef i Hydro. Tallene for første kvartal skulle egentlig ha vært offentliggjort i slutten av april, men på grunn av det omfattende cyberangrepet mot Hydro i mars ble kvartalstallene utsatt.

Angrepet lammet hele Hydro-konsernet og flere fabrikker måtte gå over til mer manuelle prosesser siden datasystemer var slått ut. I slutten av april anslo Hydro at angrepet påførte selskapet ekstrakostnader på mellom 400 og 500 millioner kroner i første kvartal.

Hydro nedjusterer onsdag dette beløpet til mellom 300 og 350 millioner kroner for første kvartal. Samtidig varsler selskapet at kostnadene knyttet til cyberangrepet vil være på mellom 200 og 250 millioner kroner i andre kvartal.

Over to måneder etter angrepet hadde Hydro onsdag fått gjenopprettet nok av sine datasystemer til å kunne fortelle markedet hvordan regnskapet for første kvartal så ut.

Hydro leverer et underliggende driftsresultat (ebit) på 559 millioner kroner i første kvartal. Dette er en liten oppgang fra 534 millioner kroner i foregående kvartal og en betydelig nedgang fra et resultat på drøyt 3,1 milliarder kroner i første kvartal 2018.

Hydro-aksjen åpnet opp drøyt seks prosent på Oslo Børs onsdag morgen, men falt noe tilbake utover dagen.

Sterkere enn ventet

Det var på forhånd stor usikkerhet rundt hvilket resultat Hydro ville levere for første kvartal. I snitt ventet de 13 analytikerne som har levert estimater til Hydro at selskapet ville levere et underliggende driftsresultat på 150 millioner kroner. Hydro slo dermed forventningene med god margin.

Høye strømpriser ga energivirksomheten et overskudd på over en halv milliard kroner. I tillegg løftes resultatet av god lønnsomhet innen ekstruderte løsninger, særlig i Nord-Amerika. Denne divisjonen leverte et justert driftsresultat på 593 millioner kroner.

Aluminiumsselskapet har den siste måneden gjort store fremskritt i Brasil. Etter et drøyt år med produksjonsrestriksjoner ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte, fikk Hydro 20. mai endelig klarsignal til å gjenoppta full produksjon ved anlegget. Alunorte ble tvunget til å halvere produksjonen i slutten av februar 2018 etter utslipp av ubehandlet regnvann og anklager om mer alvorlige utslipp.

– Jeg er glad for at produksjonsbegrensningen ved Alunorte er opphevet, slik at vi nå kan konsentrere oss om å gjenoppta trygg og normal drift ved Alunorte, Paragominas og Albras, sier Aasheim i en børsmelding.

Stort tap på råaluminium

Det viktige forretningsområdet primærmetall, det vil si råaluminium, leverer et underliggende driftsresultat på minus 771 millioner kroner i kvartalet. På forhånd var det stor usikkerhet rundt lønnsomheten i denne divisjonen og analytikerens anslag varierte fra et underskudd på over en milliard, til et overskudd på 740 millioner kroner.

– Dette reflekterer hovedsakelig lavere realiserte priser på aluminium, høyere råvarekostnader, skriver Hydro i børsmeldingen.

Det store underskuddet i årets første kvartal står i skarp kontrast til et overskudd på 823 millioner kroner som primærmetalldivisjonen leverte i samme kvartal 2018.

– Vi er fortsatt optimistiske når det gjelder de langsiktige utsiktene for aluminium. Men grunnet usikkerheten i markedet og utfordringen med lønnsomhet i bransjen generelt, vil vi heve forbedringsambisjonene våre, foreta en strategisk gjennomgang av Rolled Products og sørge for strengere finansiell disiplin og høyere inntjening, sier Aasheim

Hydro venter at det globale markedet for primæraluminium ventes å gå i underskudd i 2019, men påpeker at det fortsatt er stor makroøkonomisk usikkerhet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.