Industriselskapet Elkem overrasket torsdag morgen markedet ved å sende ut et resultatvarsel der selskapet slår fast at resultatet er ventet å falle med 25 prosent. Årsaken til resultatbommen er at Elkem har havnet i kryssilden mellom USA og Kina i den pågående handelskrigen. Selskapet er særlig rammet av høyere toller på kinesiske varer importer til USA.

Elkem-aksjen falt tungt fra start torsdag morgen og er klokken 10 ned over 17 prosent. Men én som ikke lenger trenger å bekymre seg for det er forvalter Jan Petter Sissener.

– Vi har solgt oss helt ut, sier Sissener til DN.

En fersk aksjonærutskrift bekrefter at fondet han forvalter, Sissener Canopus, i forrige uke solgte sine 2,75 millioner aksjer i selskapet. Aksjen ble forrige uke handlet til rundt 27 kroner stykk, og det betyr at Sissener solgte Elkem-aksjer for rundt 74 millioner kroner.

– Vi besluttet i slutten av mai å selge sykliske aksjer, som stål, kobber, og silisium, forteller Sissener.

I tillegg til Elkem solgte fondet aksjene i de svenske industriselskapene Boliden og SSAB.

– Han er en bølle

Grunnen til at Sissener valgte å kaste ut de sykliske industriaksjene var eskaleringen av handelskrigen mellom USA og Kina.

– Vi tror at handelskrigen er mye mer en krig om økonomisk makt enn det er en krig om handel mellom USA og Kina, sier Sissener.

– Jeg tror det stikker dypere, og vi frykter at dette vil utvikle seg til en større konflikt, legger den erfarne forvalteren til.

Han mener det er all grunn til å være bekymret for den videre børsutviklingen.

– Jeg er bekymret over utviklingen internasjonalt og det økte konfliktnivået i handelskrigen. Trump har mye rett i det han hevder, men han er en bølle. Ikke en samarbeidets mann, sier Sissener.

– Det vi trenger i aksjemarkedet er forutsigbarhet. Og er det noe vi ikke har nå så er det forutsigbarhet. Det viktigste å lese om morgenen er jo nå, ikke hva som har skjedd makroøkonomisk, men hva de ulike politikerne har tvitret gjennom natten, legger forvalteren til.

Dumpet på indeksfond

Oslo Børs kunngjorde denne uken at Elkem tas inn i den viktige OBX-indeksen. Dette er en liste over de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, og svært mange indeksfond følger nettopp denne indeksen.

– Jeg solgte da alle skulle kjøpe Elkem-aksjer siden den skulle inn i indeks, sier en fornøyd Sissener.

For å kunne speile markedet korrekt må indeksfond kjøpe Elkem-aksjer når selskapet kommer inn i indeksen.

– Da er det ofte greit å selge, for indeksfondene tenker jo ikke som en investor, sier Sissener.

– Det er et faremoment i aksjemarkedet at seks av ti kroner nå går inn i indeksfond. Fordi disse fondene tenker jo ikke på hva de kjøper. De kjøpte jo Opticom på topp også, sier Sissener som lenge har vært en forkjemper for aktiv forvaltning.

Pareto Securities kutter torsdag kursmålet på Elkem-aksjen til 30 kroner fra tidligere 40 kroner, ifølge TDN Direkt. Aksjen handles torsdag til 22 kroner.

Går etter kvalitet

Jan Petter Sissener oppfordrer folk til å investere svært forsiktig i dagens situasjon og å gå etter kvalitetsselskaper.

– Det er veldig mye høykvalitets selskaper som nå kan kjøpes til gode priser, så hvorfor stikke ut hodet ved å kjøpe selskaper som kan bli rammet av påfunn fra uforutsigbare politikere, sier Sissener.

– Vi har kjøpt en del selskaper som er eksponert mot norsk økonomi og som betaler ut høye utbytter, legger han til.

Han trekker frem Europris og Selvaag Bolig som eksempler på selskaper fondet har kjøpt den siste uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.