Helt siden pandemiutbruddet våren 2020 har en rekke bransjer, organisasjoner og inkassoselskaper spådd konkursras – og bommet. Antall konkurser i 2020 var klart lavere enn i 2019 – og antallet konkurser fortsatte ned i 2021.

Men i år, og særlig i høst, har trenden snudd. Ferske tall ved utløpet av november viser 2781 konkurser så langt i år, en økning på 12,5 prosent fra i fjor. I november var økningen på 18 prosent.

Fortsatt er tallene lavere enn i 2020 og i 2019. Men det er én bransje som skiller seg tydelig ut.

Nesten tredobling

I november gikk 43 serveringsvirksomheter med til sammen 265 arbeidsplasser konkurs. Det er nesten tre ganger så mange konkurser som samme måned i fjor. Så langt i år har 310 serveringsvirksomheter, 40 prosent flere enn i 2021, gått over ende. Det er også 27 prosent flere enn i 2019, året før pandemien brøt ut.

– Med det bakteppet vi ser nå, med stigende rente og strømpris, frykter jeg det blir fryktelig stille i den bransjen fra nyttår, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i inkassoselskapet Fair Group.

I tillegg til at folk flest får dårlige råd, utmerker også bransjen seg ved at rammebetingelsene er blitt kraftig svekket, mener Aandalen.

– Sterk kostnadsøkning og mangel på arbeidskraft gjør at bransjen sliter mer enn på mange år. Analyser viser at flere tusen ansatte forsvant gjennom pandemien. Bransjen rammes også direkte av energikrisen, sier han.

Konkursøkningen innen serveringsbransjen har den siste måneden vært særlig stor i Oslo med 71 konkurser mot 40 samme måned i fjor.

– Du var blant dem som allerede våren 2020 varslet en konkursbølge som ikke kom?

– Ja, og jeg må si det har vært imponerende hvor godt næringslivet har greid seg gjennom pandemien. Det har gått langt bedre enn vi trodde. Men nå spøker det i flere bransjer. I takt med at folk får dårligere råd er det ikke bare serveringsbransjen som vil bli skadelidende, men også detaljhandel og andre tjenestesektorer. Det blir også spennende å se hvordan nedgangen i bolig- og hyttepriser vil slå ut for en bygg- og anleggssektor som så langt har klart seg rimelig bra. Så det er mange røde flagg nå, mener Aandalen.

Christian Aandalen er administrerende direktør i inkassoselskapet Fair Group.
Christian Aandalen er administrerende direktør i inkassoselskapet Fair Group. (Foto: Fair Group)

Bekymret

Christian Aandalen synes også inkassotallene er bekymringsfulle.

– Antall saker som går til inkasso er som regel en tidlig indikator på økonomiske utfordringer for næringsliv og husholdninger. Så langt i år viser våre analyser en vekst i antallet inkassosaker på 33 prosent, sier han.

Fair Groups egne inkassodata viser sterk vekst for de yngste og de eldste. Andelen inkassosaker i gruppen over 70 år har hatt en vekst på 45 prosent siden starten av 2020, mens de yngste i gruppen 18–29 år har steget 15 prosent, ifølge Aandalen.

– Vi venter at renteøkning og energikrise vil føre til en videre sterk vekst i misligholdte regninger. Selv om kredittveksten og forbrukslånsveksten ble redusert noe i tredje kvartal, er det samlet gjeldsnivået svært høyt i norske husholdninger. Og de viktigste indikatorene peker på fortsatt sterk vekst i inkasso og konkurser, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.