En stund så det lysere ut på Wall Street enn det har gjort hele uken, etter at den amerikanske sentralbanken varslet at de skal sprøyte 1500 milliarder dollar inn i markedet.

Meldingen kom i sekstiden norsk tid, og kursfallet ble mer enn halvert på den industritunge Dow Jones-indeksen. Lykken ble imidlertid kortvarig, og like etter begynte kursfallet igjen.

Ved stengetid i USA så fordelingen slik ut:

  • S&P 500 ned 9,5 prosent
  • Dow Jones ned 9,99 prosent
  • Nasdaq Composite ned 9,4 prosent

Både CNBC og Financial Times melder at dette gjør torsdag 12. mars til den verste dagen for Dow Jones og S&P 500 siden markedet krasjet i 1987.

Det voldsomme fallet tilskrives president Donald Trumps beslutning om å hindre innreise til USA fra og med fredag 13. mars.

Den amerikanske analytikeren Luca Paolini kaller det «den dyreste talen i historien».

– Investorer stemmer med føttene sine, og jeg klandrer dem ikke.

Redningspakke hjalp lite

Indeksen Dow Jones Industrial viser verdien av 30 selskaper børsnotert i New York, og er en indeks mange ser til for vekst i økonomien ettersom den er dominert av industriselskaper. Onsdag falt den ned i et «bear market», kjennetegnet ved et fall på tyve prosent eller mer, og en vedvarende pessimisme som betyr lite respons på gode nyheter.

Redningspakken fra sentralbanken Federal Reserve torsdag ble et eksempel på nettopp det.

– Under finanskrisen kunne myndighetene ved hjelp av økonomiske tiltak «kickstarte» økonomien igjen, sier investeringsdirektør i Skagenfondene, Alexandra Morris.

Nå har hun mindre tro på at pengepolitiske tiltak vil hjelpe på kort sikt.

– Nå er vi heller i en situasjon der det er helsemyndighetene og enhver borgers plikt å delta på en dugnad for å hindre smittespredning for å få dette fortest mulig over. Det er først når vi har gjort det at de økonomiske tiltakene som myndighetene setter i gang, vil hjelpe på lengre sikt.

Investeringsdirektør i Skagenfondene Alexandra Morris har tro på at helsemyndighetene har mer å si for markedet, enn pengepolitikken har.
Investeringsdirektør i Skagenfondene Alexandra Morris har tro på at helsemyndighetene har mer å si for markedet, enn pengepolitikken har. (Foto: Tommy Ellingsen)

«Har falt sterkere enn forventet»

Porteføljeforvalter Torje Gundersen, i DNB Asset Management, istemmer Morris og viser til at det er tiltak fra myndighetene, og ikke pengepolitikk, som kan snu markedene nå.

– Vi hadde posisjonert oss for en svakere børs ettersom den steg mye i fjor og på starten av året, og etter at meldinger om virusspredning begynte å komme, men det er klart at dager med åtte, ni og ti prosent ned, så har kursfallet vært raskere og sterkere enn det vi hadde sett for oss, sier Gundersen.

Han tror at det begynner å bli i seneste laget dersom man skulle ønske å selge aksjene sine nå.

– Jeg har ikke solgt noe selv, forsikrer han.

– Så da er det bare å vente?

– Nå har det jo falt med 30 prosent her hjemme og 20 prosent i USA, så skal man selge nå så må det være fordi man tror det vil falle 30 og 20 prosent til, og det tror vi ikke er sannsynlig.

Gundersen vil heller ikke si noe om hvor lang tid han tror det vil ta før markedet roer seg ned, men mener det er noen ting man vet allerede nå.

– På et eller annet nivå vil det falle og se veldig billig ut, sier Gundersen.

Et billigere aksjemarked vil øke etterspørselen på aksjer, og han påpeker at fallet allerede er ganske betydelig nå.

– For det andre så ser vi at med denne utviklingen er det mer sannsynlig at vi får flere tiltak for å hjelpe bedrifter over kneiken. Så de fleste av oss er av den oppfatning at effekten vil avta noe, men det ligger nok litt frem i tid. Inntil da ser vi at hastigheten på antall nye smittede vil fortsette å gjøre markedet urolig, sier han og legger til:

– Det er ikke enden på verden dette, det er ikke kroken på døren. Ting faller ikke til null. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.