Kristian Røkke slutter som toppsjef i Akastor, melder selskapet i en børsmelding. Karl Erik Kjelstad tar over roret. Endringen trer i kraft 1. januar 2018. Kristian Røkke er sønn av Akers hovedeier, Kjell Inge Røkke.

Ifølge meldingen vil Aker foreslå overfor nominasjonskomiteen i Akastor at Røkke blir ny styreleder.

Røkke går over i rollen som investeringsdirektør i Aker asa samme dato som han slutter i Akastor.

Røkke sier i meldingen at han er stolt over det teamet har fått til. Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker sier Røkke har gjort en svært god jobb i Akastor, og at dette var et godt tidspunkt for et skifte.

- Er dette en forberedelse til at Røkke skal kunne ta over for faren?

- Det er ikke noe tema. Kjell Ingen Røkke er en aktiv eier og styreleder. Han er fortsatt ung til sinns og tilfører Aker mye kraft og fremdrift. Og Øyvind Eriksen er den ubestridte konsernsjefen. Han har mer enn doblet verdiene i Aker siden han tiltrådte i 2009. Han er fortsatt ung, sprek og lovende, og har masse ugjort i Aker, sier Kigen.

Suksess i forrige jobb

Røkke ble utnevnt til konsernsjef i Akastor i juli 2015, et år etter at selskapet ble skilt ut fra Aker Solutions. Selskapet var da hardt rammet av oljenedturen og utfordringene sto i kø.

Røkke kom til jobben etter fire særdeles suksessrike år som toppleder for det amerikanske verftet Aker Philadelphia. Han hadde allerede jobbet på verftet i flere år da han rykket opp som leder, og under hans ledelse gikk verftet fra tomme dokker til fulle ordrebøker. Samtidig økte markedsverdien fra 40 millioner til 2,6 milliarder kroner.

Akastor har ikke hatt like formidabel verdiutvikling. Aksjen var i fall da Røkke ble utnevnt, men har steget siden februar 2016. Totalt sett er den opp 20 prosent siden utnevnelsen. For aksjonærer som har vært med siden bunnen i 2016 har det vært en riktig hyggelig reise, med kursøkning på 185 prosent.

- Kristian Røkke kom inn på et tidspunkt da alt innen oljeservice var i fall. Han har gjennomført betydelige salg og det er frigjort mange milliarder kroner, sier Kigan.

- Ingen skyves ut

Kigen sier at Akastor var den delen av Aker Solutions som ble definert som «ikke kjernevirksomhet».

- Hvorfor ønsket man et skifte nå?

- Røkke har gjort en kjempejobb med Aker Philadelphia og nå med Akastor. Aker ønsker å styrke investeringsteamet og Kristian har vært med på å gjennomføre viktige transaksjoner, sier han.

Han sier Røkkes salg er gjort til bedre priser enn analytikerne la til grunn.

- Aker har to investeringsdirektører fra før av. Hva skjer med dem?

- Vi styrker et kompetent team, og ingen skyves ut eller ned, sier Kigen.

- Hvem tok initiativ til stillingsbyttet – var det Kristian Røkke, Aker eller Kjell Inge Røkke?

- Det vet jeg ikke

Lang Aker-fartstid

Kigan viser også til at Karl Erik Kjelstad har nesten 20 år i Aker-selskaper.

- Han har dokumenterte gode resultater, sier han.

Kjekstad er født i 1966 og har vært investeringsdirektør i Akastor siden etableringen i 2014. Kjekstad kom til Aker group i 1998 og har jobbet i flere ulike roller. Han er utdannet ingeniør med fokus på hav fra NTNU og har også studert ved Harward Business School.

Han eier 123.074 aksjer i selskapet og har ingen opsjoner, opplyses det i meldingen. (Vilkår)