Aksjonærene i fingeravtrykksleser-selskapet Next Biometrics Group har fått utstrakt mulighet til å øve på utforstillingen de siste årene. Aksjen er ned 94 prosent fra en topp i oktober 2016.

Aksjen klarte å finne noe fotfeste i 2018, men fra november bar det utfor igjen, og aksjen er ned 82 prosent de siste fire månedene.

Det kraftige kursfallet har blant annet gått hardt ut over tidligere konsernsjef og styremedlem Tore Etholm-Idsøe som har vært blant selskapets største aksjonærer.

I midten av januar ble han nødt til å selge en fjerdedel av sine Next-aksjer fordi disse var lånefinansiert. Kursfallet førte til at deler av lånet måtte innfris.

– Jeg inngikk for noen år siden en terminforretning der disse aksjene var stilt som sikkerhet. Jeg ønsket ikke å selge disse aksjene, men var nødt, sa Etholm-Idsøe til DN den gang.

Ute av topp-30

Den tidligere Next-sjefen understreket i januar at han beholder 77 prosent av aksjene i selskapet og at han fortsatt har stor tro på Next Biometrics som investering.

Men nå ser det ut til at Etholm-Idsøe har solgt seg ytterligere ned i selskapet. I en fersk aksjonærutskrift forsvinner selskapet Eurostores as, som er heleid av Etholm-Idsøe, helt ut av listen over de 30 største aksjonærene i selskapet.

Det betyr at Eurostores må ha solgt minst 280.000 av de 384.000 aksjene selskapet hadde sist mandag. Før salget kontrollerte Eurostores 1,8 prosent av aksjene i Next Biometrics Group.

– Jeg solgte aksjene for å delvis finansiere deltagelsen i emisjonen som Next nå gjennomfører, sier Etholm-Idsøe til DN

Next Biometrics er i disse dager i ferd med å gjennomføre en reparasjonsemisjon etter at selskapet i januar hentet 160 millioner kroner i frisk kapital gjennom en rettet emisjon.

– Jeg har tegnet meg for 170.000 aksjer, og investerer med det et større beløp enn det jeg nå har solgt for, sier den tidligere Next-sjefen.

På grunn av stor utvanning i emisjonen regner Etholm-Idsøe med at hans eierandel i Next Biometrics vil falle til mellom 1,2 og 1,3 prosent.

Selskapet meldte mandag morgen at det er valgt som leverandør av fingeravtrykkslesere til et jordbruksprosjekt Verdensbanken gjennomfører i India. Fingeravtrykksleserne skal brukes til å identifisere bønder som deltar i prosjektet slik at de kan motta finansiell støtte rett inn på sin bankkonto.

Gikk til kunde

Like før jul ble det kjent at Etholm-Idsøe trekker seg fra styret i Next Biometrics Group for å bli konserndirektør i Tactilis, en av Nexts kunder. Han gikk ut av Next-styret for å unngå interessekonflikter, men ga i en børsmelding inntrykk av at han ville fortsette som Next-aksjonær.

– Tactilis representerer etter mitt syn «game-changing» teknologi og jeg har innsett at den beste måten for meg å påvirke verdien av Next-beholdningen min er å dedikere tiden min til å hjelpe Tactilis med å realisere sitt potensial, sa Etholm-Idsøe i en børsmelding.

Siden denne børsmeldingen ble sendt ut rett før jul har Next Biometrics-aksjen falt over 60 prosent.

Selv etter å ha solgt seg ned i januar sa Etholm-Idsøe til DN at han hadde stor tro på Next-aksjen.

– Jeg er sikker på at Tactilis kommer til å selge titalls millioner av smartkort og dette kommer til å mangedoble salget at Nexts fingeravtrykkssensorer, sier han.

Tactilis, utvikler smartkort med fingeravtrykkssensor, og Next Biometrics er en leverandør til selskapet.

Nå har det virkelig tatt av for Tesla i Norge. Her ser du hvorfor det neppe vil gi seg med det første
00:50
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.