Nordea og Danske Bank ramlet på børsene i Stockholm og København etter at halvårsresultatet ble lagt frem torsdag morgen. Det kommer på toppen av kursfall på mellom 20 og 40 prosent det siste året.

Begge bankene – særlig Danske Bank – er siste år dratt inn i alvorlige hvitvaskingssaker, og de to bankene har satt til side enorme beløp for å dekke fremtidige bøter. Danske Bank har satt av over 23 milliarder kroner for mulige bøter i Danmark og andre land.

Chris Vogelzang har i fem uker vært toppsjef i Danske Bank.
Chris Vogelzang har i fem uker vært toppsjef i Danske Bank. (Foto: Bryan van der Beek/Bloomberg)

For å bekjempe hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet har bankene dessuten ansatt hundrevis av personer innen avdelingen for «compliance» – etterlevelse av regler.

– Vi har økt bemanningen innen «compliance» ganske mye. Og det er dyrt, sier Danske Banks nye konsernsjef, Chris Vogelzang, til DN i en kommentar til resultatet.

1900 i compliance

Danske Bank fikk et overskudd etter skatt på syv milliarder danske kroner i årets første halvår, og det er ned 11 prosent fra samme periode i fjor. Inntektene er ganske stabile, mens kostnadene har økt med 12 prosent på ett år. Veksten tilsvarer cirka 1,8 milliarder kroner.

I fjor høst hadde compliance-avdelingen i konsernet totalt rundt 1500 ansatte. Nå har det vokst til 1900 ansatte. Det er personer som skal overvåke mistenkelige transaksjoner og kunder, og sørge for at banken overholder regler knyttet til hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet.

Bare i Norge har Danske Bank 120 ansatte som jobber med dette.

– Jeg tror en vellykket bank må ha som karaktertrekk at man ikke ser på «compliance» som en trussel, men en mulighet. Senere i år vil jeg komme tilbake til om vi kan gjøre enda mer for å hindre hvitvasking, sier Vogelzang.

Også Nordea har økt kostnadene med seks prosent i første halvår, målt mot samme periode i fjor.

Nordea kan senke listen

Nordea-sjef Casper von Koskull – som nylig varslet at han trer av senest neste sommer – forklarer at nyansettelser har rammet resultatet.

– Vi har gjort store endringer i banken: Endret strukturen i konsernet, tatt ned risiko i utlån, og vi er nesten helt ute av Russland, Baltikum og Luxembourg. I tillegg har vi gjort store investeringer på compliance over tre–fire år, sier han til DN.

Det kan også redusere forventet avkastning i Nordea. Målet har blant annet vært avkastning på egenkapitalen over snittet i nordiske banker på cirka 12 prosent. Hittil i år er det i Nordea på 7,2 prosent og i andre kvartal isolert på 9,1 prosent.

– Vi skal se over de finansielle målene etter at banken har vært gjennom store endringer. Jeg håper vi kan si mer om det til høsten, sier von Koskull.

Danske Bank lykkes i Norge

Danske Bank har tapt 13.600 personkunder i Danmark hittil i år. Frem mot sommeren var kundeflukten noe mindre.

– Jeg håper det viser at vi snart kan snu trenden, sier Vogelzang.

I Norge har Danske Bank kapret mange nye kunder etter at storkundeavtalen med Akademikerne – med spesielt lav boliglånsrente til 195.000 medlemmer – ble fornyet ved nyttår og 77.000 Tekna-medlemmer ble med i avtalen. Juristforbundet med vel 19.000 medlemmer trakk seg ut.

Norgessjef Trond F. Mellingsæter sier det forklarer en annualisert vekt på 17 prosent i første halvår i år.

– Vi vokser nesten fire ganger raskere enn markedet, og Akademiker-avtalen er en viktig forklaring. Men det fortsetter ikke evig. Vi forventer at boligprisene vil stige moderat fremover, og da vil også utlånsveksten bli lavere. Målet er å vokse noe raskere enn markedet, sier Mellingsæter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.