I februar i fjor ble det kjent at 21 kunder av Nordic Securities gikk til søksmål mot syv sentrale personer i meglerhuset.

Advokat Tore Hjelseth representerer de 21 personene som står bak søksmålet, som involverer syv navngitte og sentrale personer i meglerhuset og morselskapet The Nordic Group (TNG).

Lørdag skriver E24 at syv topper fra meglerhuset må forsvare seg i Oslo tingrett i februar. Dette kommer frem i berammingslisten hos domstolen, ifølge nettavisen.

Begge gründerne av Nordic Securities, Erik Egenæs og Endre Tangenes, er blant de saksøkte.

De fire resterende er nåværende og tidligere styremedlemmer i Nordic Securities og TNG.

Ble anmeldt i 2017

Bakgrunnen for saken er at Finanstilsynet gjennomførte tilsyn av Nordic Securities i desember 2015, noe som to år senere resulterte i at meglerhuset mistet tillatelsen til å yte investeringstjenester.

Finanstilsynet skrev i anmeldelsen at de mente Nordic Securities og morselskapet «grovt tilsidesatt kunder interesser ved salg av TNG-aksjer.»

Anmeldelsen resulterte i at Økokrim tok saken og gjennomførte razzia i meglerhuset lokaler, gjorde flere avhør og siktet flere sentrale personer i meglerhuset.

DN skrev i februar i fjor at stevningen fra de 21 tidligere kundene ble levert før Økokrim gikk til aksjon.

Det sivile søksmålet mot de syv sentrale personene går uavhengig av Økokrim-saken, og det er ikke nødvendigvis er de samme personene som er siktet for økonomisk kriminalitet av Økokrim.

Økokrim opplyser til E24 at saken fortsatt etterforskes, og at de ikke har gått ut med hvor mange som er siktet i saken.

«Aksjene er verdiløse»

Advokat Hjelseth, som representerer de 21 tidligere kundene, sa til DN i fjor at stevningen berører de samme forholdene som er omtalt i Finanstilsynets rapport da konsesjonen til selskapet ble inndratt i 2017.

– Mine klienter har tapt mye penger fordi de kjøpte aksjer i TNG på anbefaling fra meglerhuset. Vi mener sentrale personer i de to selskapene ikke har fulgt opp regler for å beskytte investorer og sikre at kundenes interesser blir ivaretatt, sa Hjelseth.

Han opplyste også at de 21 kundene går til individuelle søksmål, og at beløpet er et samlet tap på investeringene for alle kundene.

Til E24 sier han:

– Dette er et søksmål fra 21 aksjonærer i det som tidligere het The Nordic Group, som har byttet navn til Aegis AS, hvor alle verdier som de hadde i aksjer og kjøpt aksjer for, er borte. Vi mener at aksjene er verdiløse, det tror jeg ikke det er noen tvil om. Heller ikke at det har en direkte og åpenbar sammenheng med hvordan dette selskapet er blitt drevet, som ledet til at konsesjonen falt bort på to ulike selvstendige grunnlag.

Vil ikke prosedere i mediene

E24 har sendt Hjelseths uttalelser til Emanuel Feinberg i Glittertind, som forsvarer gründerne Erik Egenæs og Endre Tangenes.

– Vi har tidligere kommentert samme sak i Finansavisen, som E24 nå trykker. Da ga vi uttrykk for at saken er komplisert og uegnet for prosedyre i mediene. Det er en rekke feil med Hjelseths uttalelser og grunnlaget for kravet, men Egenæs og Tangenes ser frem til å forklare dette for retten i februar-mars, skriver Feinberg i en epost til E24.

Berit Reiss-Andersen, som representerer to av de saksøkte, og skriver i en sms til E24: «Motparten har gitt en ensidig fremstilling av saken, det er ikke grunnlag for erstatningsansvar overfor mine klienter».

Advokat Øyvind Kilstad i Advokatfirmaet Halvorsen & Co, som representerer et av de saksøkte styremedlemmene, sier hans klient ikke mener han har erstatningsansvar.

Min klient stiller seg helt uforstående til søksmålet. Han kan ikke se at han har forholdt seg på en erstatningsbetingende måte i den korte tiden han har vært styremedlem i Nordic Securities, sier Kilstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire sparetips som hindrer kontoen å gå tom
02:27
Publisert: