Tidligere rentehandelsjef Petter Kristiansen og kredittanalysesjef Thomas Faeh i Carnegie går sammen med kredittanalysesjef Henrik Blymke i SEB og Helene Spro Johansen i Scope Ratings i Berlin og danner en norsk avdeling av det tyske ratingbyrået Scope Ratings, skriver Finansavisen onsdag. 

- Utvidelsen til det nordiske markedet er en viktig del av strategien vår for å etablere et europeisk alternativ for kredittrating, sier Scope Ratings-sjef Torsten Hinrichs i en melding.

Den norske avdelingen starter øyeblikkelig, og får dermed et forsprang på Nordic Trustee (Norsk Tillitsmann) som tidligere denne måneden varslet oppstart av en tilsvarende virksomhet, Nordic Credit Rating AS.

Nordic Credit Rating er i markedet for å hente 50 millioner kroner, og vil deretter søke EUs overvåkingsorgan for verdipapirmarkedet (ESMA) om konsesjon.

Rating er vanligvis en uavhengig kredittvurdering knyttet til en karakterskala av et selskap som utsteder obligasjoner. Mest kjent er de tre store internasjonale ratingbyråene (S&P, Moodys og Fitch), men det har i den senere tid også blitt etablert flere lokale ratingbyråer i Europa.

I Norden har stort sett bare de større selskapene og finansinstitusjonene vært ratet, mens mindre foretak har fått såkalt «skyggerating» utført av banker og verdipapirforetak uten at disse har hatt konsesjon som ratingbyrå.

ESMA har varslet at ordningen med skyggerating bør opphøre fordi slik virksomhet kun kan drives med nødvendig konsesjon. Basert på dette har de fleste verdipapirforetak i Norden nå avviklet sin utarbeidelse av skyggeratinger.

Scope Ratings er privateid og har 130 ansatte. Foreløpig har selskapet kun ett norsk selskap på kundelisten, DNB, ifølge Finansavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huawei P10 førsteinntrykk
Vi deler våre førsteinntrykk av Huaweis nye toppmodell.
02:20
Publisert:
Sony lanserer supersaktefilm
Sony viser frem sin nye super saktefilm og automatiske bildefunksjon.
01:59
Publisert: