Norske Otovo, som selger solcellepaneler på nett i Norge, Sverige, Frankrike og Spania, reiser nå over Atlanterhavet for å satse stort i Brasil.

– Vi er nære en konklusjon, sier gründer og daglig leder Andreas Thorsheim.

Otovo har signert en intensjonsavtale om et fremtidig samarbeid med det brasilianske vann- og solkraftselskapet Gera. Sammen skal de selge solceller til brasilianske husholdninger.

– Brasil har veldig god økonomi for sol. De kan tjene inn investeringen på fire år og anlegget varer i 30 år. Da blir det mange år med gratis strøm, sier Thorsheim.

Til sammenligning tar det rundt ti år å tjene inn investeringen i Norge.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert:

«Så muligheten»

Solcellesatsningen skal gjøres gjennom et nytt felleseid foretak hvor Otovo ifølge Thorsheim vil eie rundt 40 prosent, mens Gera eier rundt 50 prosent.

Den resterende eierandelen vil kontrolleres av Halvard Idland og Svein Harald Øygard, som tidligere har ledet McKinseys olje- og gassavdeling i Latin-Amerika.

Øygard, som inntil nylig har jobbet i Sparebank 1 Markets og har lang erfaring fra de brasilianske energimarkedene, sier at de fungerte som Kirsten giftekniv for Otovo og Gera.

– Vi så muligheten for å få to selskaper med spisskompetanse sammen for å skape noe verdifullt, og synes det var så spennende at vi ville investere selv, sier han.

Thorsheim er godt fornøyd med å få Svein Harald Øygard med.

– Han har mange forbindelser til de brasilianske markedene og forstår brasiliansk energi godt, samtidig som han vet hva Otovo er og hva vi kan bidra med, sier han.

Svein Harald Øygard ble under finanskrisen utnevnt som sentralbanksjef på Island for å få den skakkjørte økonomien på bena etter år med kraftig gjeldsvekst.

Skal ansette neste uke

Otovo ble etablert i 2015 av Andreas Thorsheim, Andreas Bentzen, Lars Syse Christiansen og Simen F. Jørgensen. Selskapet leverer skreddersydde forslag til hvordan du kan kle ditt hus med solpaneler og sammenligner priser fra lokale installatører som konkurrerer om oppdragene.

Denne modellen vil de også bruke i Brasil – og muligens flere.

– Nå skal vi skille ut programvareleveransen som et eget konsept. Lykkes vi med det, kan vi se på om det er mulig å gjøre det i flere land. Software reiser fort, sier Andreas Thorsheim.

Neste uke reiser han til Brasil for å ansette folk til det nye lokale selskapet.

– Brasil er et helt annerledes land. Det er første gang vi er i et land hvor det ikke er EU-reglene som gjelder. Det er også et annet næringsliv. Det er derfor vi har valgt å ha en lokal partner av respekt for at det er lettere for oss. Vi selger teknologien og oppskriften, og de vil sette opp et lokalt team, sier han.

Ifølge Thorsheim er det foreløpig ikke investert mye i det nye selskapet.

– Dette er i en såkornfase, sier han.

En endelig avtale er ventet å bli kunngjort i løpet av første halvår.

Hentet penger i fjor

Siden oppstarten har Otovo levert over 2000 solcelleanlegg i Norge og Sverige.

Selskapet har hatt underskudd hvert år siden oppstarten, men har samtidig vokst kraftig. I november i fjor gikk det svenske konsernet Axel Johnson inn med 177 millioner i Otovo gjennom en kapitalutvidelse. Samtidig tok gründerne milliongevinst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.