Mandag kveld meldte Saga Tankers, som eies og kontrolleres av Øystein Stray Spetalen, at selskapet lanserer en ny strategi på fornybar energi der Bjørn Simonsen er ansatt som ny administrerende direktør. Samtidig vil de skifte navn til Saga Pure.

Markedet likte godt meldingen, og sendte aksjen til værs ved børsåpning tirsdag formiddag. Aksjen steg umiddelbart med 120 prosent ved børsåpning.

Etter en halvtimes tid roet imidlertid kursen seg noe, og la seg på omtrent 1,45 kroner per aksje ut dagen, en oppgang på cirka 70 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet på sin side med en oppgang på 0,3 prosent til 876 poeng.

Øystein Stray Spetalen har en aksjebeholdning tilsvarende 64,9 prosent av selskapet med 172,8 millioner aksjer. Med mandagens sluttkurs på 0,85 kroner per aksje, og en kurs på 1,9 kroner rett etter børsåpning, tjente Spetalen i en kort periode inn omtrent 181,5 millioner kroner i aksjeverdi, før kursen roet seg noe.

Det nye selskapet vil selge Sagas eierandel på 55 prosent i innendørshallen Vallhall i Oslo til Spetalens Tycoon Industrier for 120 millioner kroner.

I tillegg vil selskapet selge sin aksjepost på 18,4 prosent i Standard Drilling til de 30 største aksjonærene i Saga. Dersom man legger til grunn sluttkursen mandag, vil Saga få inn drøyt 70 millioner kroner for salget.

De vil også selge aksjer i andre investeringer verdt rundt 32 millioner kroner.

Nye Saga Pure beholder eierandelen i Vistin Pharma.

2019: Øystein Stray Spetalen sendte video av bilen sin til DN-kommentator med følgende bemerkning: «Det er helt fantastisk å være rik og kjøpe man hva vil»
Eposten med videoen kom som en reaksjon på en børskommentar på trykk i DN: https://www.dn.no/motor/oystein-stray-spetalen/porsche/norwegian/denne-porschen-kjopte-oystein-stray-spetalen-for-gevinsten-fra-norwegian-emisjonen/2-1-601055
00:43
Publisert:

Satser grønt

– Over tid har vi sett at det er mye spennende Saga kan drive med innenfor dette feltet. Vi legger nå om strategien i Saga for å jobbe mot det og bli et fornybart investeringsselskap, sier styreleder i Saga Martin Nes til DN.

– Hvorfor gjør dere dette nå? Hopper dere på den grønne bølgen på børsen?

– Vi gjør dette fordi vi tror vi skal kunne forvalte og utvikle aksjonærverdiene i Saga på en god måte gjennom denne strategien.

– Hva tenker du om slik markedet ser ut nå og boomen i grønne aksjer?

– Det har vært en boom, og det knyttet usikkerhet til mange av selskapene og prisingen som er nå, men vi mener vi skal klare å investere i selskaper som utvikler seg positivt og har livets rett.

– I sommer lanserte Kjell Inge Røkke sin nye fornybar energistrategi for Aker. Er dette Spetalens grønne skifte?

– Nei, det er det ikke. Vi var sentrale i oppbyggingen av Nel fra selskapet ble kjøpt fra Statoil og frem til vi solgte oss ut i 2017. Som investorer har vi vært opptatt av fornybar energi og energi generelt over veldig lang tid. Det er følgelig ikke noe nytt eller noe skifte for vår del utover at vi nå dedikerer Saga til dette området, understreker Nes.

Henter toppsjef fra Nel

Bjørn Simonsen kommer fra en lederposisjon i det norske hydrogenselskapet Nel, som han har jobbet i siden september 2014. Han tiltrer i stillingen som ny administrerende direktør i Saga Pure 1. desember.

– Jeg har jobbet med Øystein Stray Spetalen og Martin Nes siden gjenoppstandelsen og tilhørende notering av Nel. Øystein og Martin fungerte som aktive styremedlemmer i Nel i årevis, og jeg ser frem til å bli med dem i Saga for å skape verdier for våre aksjonærer ved å utvikle og investere i selskaper innen fornybar energi og hydrogen, sier Simonsen i meldingen.

Simonsen er tildelt 16,67 millioner aksjer i en rettet emisjon til tegningskurs 0,90 kroner i Saga. Han har også fått opsjon på 15 millioner aksjer til.

I tillegg til Simonsen, har Saga gjennomført en emisjon på aksjer verdt tre millioner kroner fra en ikke-navngitt «potensiell ansatt» som forventes å begynne i selskapet i første kvartal 2021. Dersom den potensielle ansatte ikke tar jobben, har Saga sikret seg en tilbakekjøpsavtale.

– Det er ikke veldig spennende eller mystisk, sier Nes om den potensielle ansatte og utdyper:

– Vi har ansatt Bjørn og har gjort en emisjon slik at han kommer inn på eiersiden. Vi mener det er viktig for øvrige aksjonærer at han er tungt lastet med aksjer. Så har vi en prosess gående for å styrke organisasjonen videre, vi skal ha på plass en større organisasjon for å kunne levere på vår nye strategi.

Etter at transaksjonene er gjennomført, vil Saga sitte igjen med rundt 180 millioner kroner i kontanter, uten noe langsiktig gjeld.

Spetalen ønsker ikke å kommentere endringene i selskapet overfor DN mandag kveld. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.