Tre dager inn i 2019 gikk det fra galt til verre med veddemålet på oljederivater i farmasiselskapet Vistin Pharma, hvor Øystein Stray Spetalen er hovedaksjonær.

Etter å ha hentet inn 350 millioner i fjor vår fra noen av landets fremste investorer for å satse på prisforskjellen mellom drivstoff med høyt eller lavt svovelinnhold, lå tradingen med 20 millioner i minus etter tredje kvartal. I fjerde kvartal ble tapet mangedoblet.

Torsdag kveld sendte selskapet ut melding om at DNBs tidligere oljeguru, Torbjørn Kjus, trekker seg som leder for energihandel og at selskapet vurderer hvilke strategiske muligheter som finnes for oljetradingen.

– Oppstarten av Vistin Trading ble mer krevende enn vi alle forutsatte. Både oljemarkedet og de andre energimarkedene har de siste månedene vært meget turbulente og gjort det vanskelig for oppstarten av et nytt tradingselskap, sa Torbjørn Kjus torsdag kveld.

Oljeprisen har de siste månedene falt 35 prosent.

Manko på 101 mill

Fredag formiddag stupte aksjen på Oslo Børs, og var ned 16 prosent da selskapet sendte ut en ny melding som tallfestet situasjonen.

Ved utgangen av året lå markedsverdien av kontraktene i minus 85 millioner kroner, som vil bli ført som et urealisert tap i regnskapet.

Oljeanalytikeren Torbjørn Kjus trakk seg torsdag som leder for energihandel i Vistin Trading
Oljeanalytikeren Torbjørn Kjus trakk seg torsdag som leder for energihandel i Vistin Trading (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Da meldingen om Kjus' avgang kom tre dager senere, var mankoen økt til 101,3 millioner kroner. Marginkrav fra bankene gjør at investeringen nå låser opp drøyt halvparten av kontantene i selskapet.

Meldingen roet stemningen blant forvirrede investorer som fryktet at posisjonen hadde spist opp enda mer av kapitalen, og Vistin-kursen steg til syv kroner aksjen, som er ned drøyt fem prosent fra torsdag.

Dermed ble dagen for aksjonærene bedre enn den startet, men aksjonærer som kom inn med tro på oljederivater skulle bli den nye veksten i farmasiselskapet, ligger fortsatt med en manko på en tredjedel av innsatsen fra i fjor vår. På listen er Astrup-familiens Pactum-selskaper inklusive utviklingsminister Nikolai Astrup, Sundt-søsknene, Awilco, Arne Fredly i Apollo Asset, Torstein Tvenge med fler.

Overrasket

- Jeg hadde ikke regnet med at Kjus ville si opp stillingen sin, sier Ole Enger, som har vært styreleder i Vistin Pharma siden 2015.

Enger vil ikke utdype omstendighetene som førte til at Kjus trakk seg.

Han vil heller ikke gå inn på sammenhengen mellom oljeprisen og utviklingen i derivatene.

- Denne spreaden er avhengig av oljeprisen, men ikke direkte, den går på to forskjellige oljepriser, sier Enger.

Øystein Stray Spetalen har så langt tapt på oljesatsingen i Vistin Pharma.
Øystein Stray Spetalen har så langt tapt på oljesatsingen i Vistin Pharma. (Foto: Gunnar lier)

Mandag har han kalt inn til styremøte i selskapet, der styret skal bestemme seg for videre ferd for oljetradingen. Det er et erfarent styre i selskapet, med Øystein Stray Spetalen, skatteadvokat Bettina Banoun, Hafslund-Eco-sjef Finn-Bjørn Ruyter og styreproff Mimi Berdal.

- Vi skal ta stilling til hvordan vi forholder oss til dette, sier Enger.

Øystein Stray Spetalen, som eier over 17 prosent av Vistin Pharma, vil ikke kommentere saken.

- Jeg vil ikke si noe mer nå, sier Torbjørn Kjus.

Diabetes og svovel

Vistin Pharma er basert på restene av pilleprodusenten Weifa, som Spetalen kjøpte seg inn i for noen år siden. Etter å ha solgt ut store deler av selskapet, skiftet selskapet navn, og Vistin skulle konsentrere seg om diabetesmedisin.

I mangel av vekstmuligheter, etablerte selskapet i fjor vår en divisjon for trading med oljederivater med to ansatte hentet fra DNB, Torbjørn Kjus og trader Kenneth Tveter.

Strategien var å satse på at prisene på oljeprodukter med lavere svovelinnhold vil stige mer enn produkter med høyere svovelinnhold frem mot 2020. Bakgrunnen er innføring av nye og strengere krav til svovelinnhold i drivstoff til skip fra 2020.

I august sa Kjus til DN at aksjonærene i selskapet var blitt forberedt på at det kunne bli svingninger i posisjonene som løper til 2020 og at de like gjerne kunne svinge til 50 pluss som til 50 minus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.