Tacokjeden Los Tacos ble etablert i Bergen i 2012 av amerikaneren Brian Kovary, som senere fikk med seg den bergensbaserte investoren Simon Simonnæs. I 2015 var den første restauranten et faktum, og innen året var omme hadde de åpnet ytterligere to spisesteder.

Spisestedene var populære, men de positive resultatene kom ikke før tre nylig uteksaminerte NHH-studenter kom inn på eiersiden.

– Da vi kom inn tidlig i 2017, gikk det bra omsetningsmessig, men selskapet blødde penger, sier Erlend Karlseng (30), som er daglig leder i Eik Gruppen.

Utviklingen skulle snart snu. Allerede i 2017 leverte Los Tacos et resultat på 2,7 millioner kroner, mens prognosene for i år viser at de ligger an til å doble resultatet til rundt fem millioner kroner.

Store vekstplaner

Nå kjøper det svenske oppkjøpsfondet MVI halve restaurantkjeden, og Karlseng er svært fornøyd med deres nye medeiere.

– Vi er svært fornøyde med å få inn en etablert aktør som MVI på eiersiden. De tilfører både kompetanse og trygghet til et konsept som vi har sett fungerer, og som vi har store vekstplaner for, sier Karlseng.

Han etablerte Eik Gruppen sammen med Hans Olav Ingholm (28) og Simen Einebærholm (28) i 2014, mens de fremdeles var studenter på NHH. De begynte med festivaler, og står blant annet bak konseptene Landstreff Bergen og Fotballfeber. Etter hvert har de gått over til å effektivisere mindre selskaper.

– Vi er blitt en liten, privat investor som satser på mindre selskaper med store vekstambisjoner. Vi skal ta gode konsepter og gjøre de om til gode bedrifter, sier Karlseng.

Eik Gruppen har i dag en portefølje bestående av selskapene Nordic Festivals, Los Tacos, Vexo og teknologiselskapet Tøtsj. Trygve Hegnars investeringsselskap Periscopus kjøpte 20 prosent av aksjene i Eik Gruppen i 2017.

Har kjøpt majoritet

Los Tacos består i dag av fem restauranter fordelt på fem byer i Norge, og de åpner sin sjette restaurant i Drammen denne måneden.

– Hvis ting går etter planen dobler vi til 12 restauranter i løpet av 2019, sier Karlseng.

Når svenske MVI nå har gått inn i selskapet, har de kjøpt 50,1 prosent av den totale aksjeandelen av tidlige majoritetseier Simon Simonnæs. Partene ønsker ikke å gå ut med kjøpesum.

MVI investerer i små og mellomstore selskaper med et godt utviklingspotensial, og oppkjøpsfondet konsentrerer seg om selskaper med en omsetning på 50 til 250 millioner svenske kroner.

Stefan Karlsson, som er partner i MVI, har stor tro på selskapet fremover.

– Vi følger restaurantbransjen i Norge tett og registrerer at nordmenn spiser oftere og oftere ute. Los Tacos har et godt konsept og et stort utviklingspotensial som vi ser frem til å ta del i, sier Karlsson.

Ser mot Sverige

Karlseng forteller at de så at de trengte en investor med større kompetanse, men han avslører at det er en fordel av den nye investoren er svensk.

– På lengre sikt er planen å etablere oss i Sverige, men jeg skal være forsiktig med å si at det skal skje i løpet av 2019, sier han.

Videre forteller han at det er en fordel med en investor som har mer erfaring i bransjen.

– Vi er unge folk som er sultne, men man skal være ydmyke på at de som har vært i bransjen i mange år har plukket opp et par tips, sier Karlseng.

Eik Gruppen sitter i dag på 37,5 prosent av aksjene i Los Tacos, og har ingen planer om å selge seg ut med det første.

– Samarbeidet med Eik har vært avgjørende for den sunne driften selskapet har i dag, og jeg vil understreke at dette ikke er slutten, men starten på vårt videre samarbeid. Jeg er veldig spent på å se hva de kan få til sammen med MVI fremover, sier Simon Simonnæs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arkitekturprofessor om Røkkes skyskraper-drøm:
– Den som er høyest, er best. Behøver ikke si mer
01:19
Publisert: