Treningskjeden Sats prises til fire milliarder kroner eller 23,50 kroner per aksje i det selskapet går på børs i morgen, onsdag 23. oktober.

Det fremkommer etter fullføring av selskapets prisingsprosess, såkalt bookbuilding, der det forhåndsindikerte og overtegnede prisintervallet på 23,5-28 kroner er blitt tilbudt potensielle investorer.

Investorene var derfor ikke villig til å betale mer enn hva Sats hadde satt som lavest mulig kurs i tilbudet.

Smasher inn

Den tidligere sandvolleyballstjernen Bjørn Maaseide sitter dermed på Sats-verdier for 300 millioner kroner. Forhåndsprisingen verdsatte Maaseides aksjer til mellom 300 og 338 millioner kroner, og Sats til mellom fire og 4,5 milliarder kroner (egenkapitalverdi).

I likhet med øvrige aksjonærer har Maaseide solgt seg ned i forbindelse med noteringen. Den nøyaktige verdien er imidlertid ikke kjent, og Maaseide eier aksjer både direkte, og indirekte via Management-selskapet.

Stemmer det som Maaseide har sagt tidligere, at alle eierne skal redusere sine eierposter likt, og mellom 30–50 prosent, kan det tikke inntil 150 millioner kroner inn på hans konto.

– Vi blir nødt å selge alle, det er et nedsalg som er jevnt for alle aksjonærene, sier Maaseide til DN tirsdag.

Maaseide var sjef for Sats i Norge fra 2015 til 2017 og har sittet i styret i nærmere 20 år. Med 7,5 prosent av aksjene før noteringen er han fremdeles den største privatinvestoren i Sats.

I august sa han til DN at han mente Sats kunne ha en markedsverdi på seks til syv milliarder kroner.

I forrige uke la Maaseide til at regnestykket var inkludert gjeld på 1,1 milliarder kroner.

Trekker man fra gjelden betyr det at Maaseide mente Sats kunne ha en markedsverdi på fem til seks milliarder kroner. Det ville priset hans eierandel til mellom 375 og 450 millioner kroner.

– Bra case

Nylig ble det også kjent at Maaseide går ut av Sats-styret til fordel for Rebekka Glasser Herlofsen, avtroppende finansdirektør i Wallenius Wilhelmsen og styremedlem i Equinor.

Maaseide utelukker imidlertid ikke hverken kjøp eller ytterligere salg nå som han er ute av styret.

– Jeg er jo ikke innsider i selskapet lenger, så jeg kan kjøpe aksjer i emisjonen hvis jeg har lyst. Helse er en megatrend, så jeg kommer til å sitte en stund, sa Maaseide til DN i forrige uke.

Tirsdag formiddag ønsker han ikke å kommentere hvorvidt han nå også har kjøpt aksjer.

– Det er det som er bra, jeg trenger ikke si hva jeg gjør (etter at han ikke lenger er innsider. red.anm.). Sats er et bra case, med greit utbytte de neste par årene, og jeg synes det er kjekt å følge selskapet, sier Maaseide til DN.

Sats eies i dag hovedsakelig av oppkjøpsfondet Altor og danske Tryghedsgruppen. I overkant av én prosent av selskapet eies av Paal Hansem, som etablerte Fresh Fitness i Norge.

«Forpliktet» milliardutbytte

I forbindelse med børsnoteringen skal Sats hente 1,4 milliarder kroner, hvorav 470 millioner kroner brukes til å bygge ned gjelden i selskapet.

Ellers skal noe brukes til å betale en fordring til et tilknyttet selskap og kostnader knyttet til børsnotering.

Resten av pengene skal brukes til å betale et «forpliktet utbytte» til eksisterende aksjonærer Sats Group as, Sats Management Invest as og Hansemgruppen Holding as på én milliard kroner.

I forbindelse med offentliggjøringen av prospektet ble det kjent at Sats-sjef Sondre Gravir mottar en bonus på 7,5 millioner kroner ved en vellykket børsnotering. Ingen andre i ledelsen eller Sats-styret mottar noen form for kompensasjon i forbindelse med noteringen.

Sats har som målsetning å betale ut minst 250 millioner kroner i utbytte i 2020.

Sats noteres på Oslo Børs med ticker «SATS» kl. 09.00 onsdag 23. oktober, ifølge en melding fra Oslo Børs tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Dette er jo galskap. Slik gikk det da DN spurte den nye Sats-sjefen hva han «benker»
Video fra Dagens Næringsliv
01:48
Publisert: