Mandag morgen kunne John Fredriksens kriserammede riggselskap Seadrill melde at det har fått kreditorenes samtykke for sin redningsplan.

I en avstemning som ble avsluttet forrige uke, stemte 88 prosent av kreditorene som har sikkerhet i selskapets eiendeler for planen, ifølge en børsmelding.

Det betyr at det meste skal være ryddet av veien for at Seadrill kommer seg gjennom sin andre konkursprosess siden 2017. Planen til selskapet innebærer at kreditorene aksepterer å redusere bankgjelden med nesten 90 prosent, mot at de tar over bortimot hele selskapet.

Nåværende aksjonærer blir sittende igjen med en eierandel på 0,25 prosent. Det har vært kjent siden planen ble presentert i juli, og selskapet gjentok det for sikkerhets skyld i meldingen mandag.

Det hindret ikke at Seadrill-aksjen tok fullstendig av på Oslo Børs etter nyheten.

På det meste steg den 38 prosent, noe som implisitt priser det restrukturerte selskapet til elleville 112 milliarder kroner.

Så falt aksjen gradvis tilbake, og gikk i minus utover ettermiddagen. Med en nedgang på fire prosent til 1,94 kroner i tre-tiden, er den implisitte prisingen imidlertid fortsatt på nesten 78 milliarder kroner.

Det er langt over anslagene selskapet selv har lagt frem for hvor mye det kan være verdt etter en vellykket redningsaksjon: 1,2-1,8 milliarder dollar, eller 10–15 milliarder kroner etter dagens kurs.

– Frikoblet fra virkeligheten

– Det er bare tull, sier SEB-analytiker Kim André Uggedal om det som skjer med Seadrill-aksjen.

Fenomenet er ikke ukjent. I selskaper der egenkapitalen er tapt og det eneste alternativet til konkurs er å overføre bortimot all verdi til kreditorene, fortsetter gjerne aksjen å leve sitt eget liv. Ett kjent eksempel er flyselskapet Norwegian, og det samme skjedde også sist Seadrill var under konkursbeskyttelse.

SEB-analytiker Kim André Uggedal.
SEB-analytiker Kim André Uggedal. (Foto: Elin Høyland)

– Vi har jo sett en del eksempler på dette de siste årene. Aksjekursen nå er helt frikoblet fra virkeligheten, men tyngdekraften vil nok fungere etter hvert. Vi mener aksjene etter restruktureringen skal ha en verdi på mellom 25 og 35 øre, og det er åpenbart ganske risikabelt å kjøpe aksjene på disse nivåene i sluttfasen på en restruktureringsprosess, sier Uggedal.

En klar indikasjon på at aksjen er svært overpriset, er at Fredriksen selv har solgt seg kraftig ned.

Seadrill-grunnleggeren, som blir med videre ved å spytte inn ny kapital, har dumpet aksjer jevnt og trutt de siste månedene, fra en andel på 27 prosent til like under 15 prosent, ifølge en separat melding mandag. Han beholder kontrollen over styret så lenge han har ti prosent av aksjene, og er dermed tjent med å selge seg ned et godt stykke i stedet for å vente på at de eksisterende aksjene blir bortimot null verd.

– Viktig skritt

Kreditorenes godkjennelse er like fullt en viktig milepæl for selskapet.

Det kriserammede riggselskapet har vært under konkursbeskyttelse i USA siden februar. I starten av september ble det klart at en domstol i Texas hadde gitt selskapet grønt lys til å presentere sin reorganiseringsplan for kreditorene.

– Den nær enstemmige godkjennelsen fra våre långivere er et viktig skritt mot Seadrills vei ut av Chapter 11, sier finansdirektør Grant Creed i en melding.

Chapter 11 betyr at selskapet er under midlertidig konkursbeskyttelse.

– Dette har vært en lang reise for å få bred støtte fra våre kreditorer, men jeg er overbevist om at når vi omsider kommer oss ut, vil dette plassere oss tilbake i hjertet av en sektor som gjennomgår betydelige omjusteringer, og forsterke vår posisjon som markedsleder, sier Creed.

Må godkjennes av domstol

Ifølge meldingen skal redningsplanen opp for retten 26. oktober, og riggselskapet skriver at det er i rute til å få planen godkjent. Dersom planen godkjennes håper selskapet å være ute av den midlertidige konkursbeskyttelsen rundt 60 dager etter dette – altså rundt julaften.

Seadrill la 24. juli frem en redningsplan om å omgjøre bankgjelden på 5,6 milliarder dollar (48 milliarder kroner etter dagens kurs) til 750 millioner. Det innebærer at kreditorene får førsterett til å bidra med en nytt lån på 300 millioner dollar, samtidig som långiverne overtar 99,75 prosent av aksjene i selskapet.

Dagens hovedeier John Fredriksen vil bidra med et konvertibelt lån på 50 millioner dollar, som kan gi han fem prosent av aksjene. I tillegg har han indikert at han er interessert i kjøpe noe av eksponeringen til bankene, som vil bli konvertert til nye aksjer i selskapet.

Hedgefond-konflikt

Seadrill er imidlertid ikke helt i mål ennå.

Selv om det store flertallet av kreditorene ga sin tilslutning til restruktureringsplanen, har en av dem, hedgefondet Strategic Value Partners, kjempet innbitt imot. Stemmegivningstallene som Seadrill publiserer mandag morgen, tyder også på at fondet stemte mot planen.

SVP har hele veien argumentert for at Seadrill burde selge riggene sine, og eier samtidig ett av riggselskapene som har kommet med bud på hele eller deler av flåten.

Konflikten mellom partene har eskalert de siste månedene, og dreier seg blant annet om en garanti som noen av långiverne stiller med for det nye lånet, og som de får betalt for – for godt betalt, mener SVP.

Dette temaet blir ikke avgjort før under selve høringen 26. oktober. Dommeren som håndterer saken i Houston har kommet med klare formaninger til Seadrill og SVP om at de må begrave stridsøksen innen den tid.

SVP eier imidlertid ikke mer enn tre prosent av den totale bankgjelden i Seadrill. Med den brede støtten fra de andre långiverne, skal det mye til for at selskapet ikke får restruktureringen i mål, mener Uggedal.

– Vi ser på dette som en «done deal» nå, sier han.

Konsolidering på vei

Spørsmålet er hva som skjer med Seadrill etter at selskapet er restrukturert. At kreditorene nå støtter Seadrills plan, viser at ingen av budene fra potensielle kjøpere har fristet mer enn selskapets egen plan. Men Seadrill har alltid understreket at det har til hensikt å delta i oppkjøpene og fusjonene som de fleste i riggindustrien mener er viktig for å styrke bransjen etter mange år med nesten sammenhengende krise.

Hvorvidt Seadrill selv sluker en konkurrent, bare er innblandet i kjøp og salg av rigger, eller ender opp med å bli innlemmet i et annet selskap, kommer an på rollen Fredriksen vil ønske å spille fremover, understreker ABG Sundal Collier-analytiker Lukas Daul.

ABG Sundal Collier-analytiker Lukas Daul.
ABG Sundal Collier-analytiker Lukas Daul. (Foto: Stian Lysberg Solum)

– Hvis de skal konsolidere på en eller annen måte, så trenger de at han er der, garanterer for ting, eventuelt bidrar med mer kapital, sier han.

Trolig vil det ikke skje noe før etter at restruktureringsprosessen er i havn, sier Daul.

– Du må ha blanke ark. Det kan hende at folk snakker sammen, men at det skjer noe formelt før de er ute av Chapter 11, det tviler jeg på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.