Saken oppdateres

Kunder i den svenske banken SEB mistenkes for å ha hvitvasket penger. Det kan SVT avsløre onsdag.

Rundt 500 millioner kroner skal ha blitt sluset gjennom selskaper som er knyttet til et av verdens mest kjente hvitvaskingsnettverk. Selskapene hadde kontoer i SEB.

Det er tre ganger så mye penger som det gjaldt i hvitvaskingsskandalen i Swedbank tidligere i 2019.

Fant 130 risikokunder

SVT har gått sammen med nyhetsbyrået TT, en gruppe journalister fra finske Yle og nettverket OCCRP - «Organized Crime and Corruption Reporting Project» - for å kartlegge SEBs virksomhet i Baltikum mellom 2005 og 2017.

Da fant de 130 kunder i bankens svenske og baltiske grener som viste tegn til høy risiko for hvitvasking. Blant tusenvis av kunder, dukket det opp 194 selskaper som har konto i Sverige eller Baltikum, men er registrert i et annet land - såkalte «non resident-kunder».

Blant SEB-kundene fant SVT flere såkalte «målvakter» - personer som på papiret eier og driver selskaper, slik at den reelle eieren kan forbli anonym.

Eksperter: DNB risikerer etterforskning for hvitvasking i USA dnPlus

Kartleggingen viste også at et hundretalls selskaper med kontoer hos SEB er knyttet til kjente hvitvaskingsnettverk. Det gjelder blant annet postboksselskaper i risikoland, et mye omtalt hvitvaskingsnettverk i Moskva, og den såkalte Magnitskij-saken. Sistnevnte er en skandale både Danske Bank og Swedbank har vært involvert i.

SEB kommenterer ikke saken

Da skandalen i Danske Bank og Swedbank stod på, uttalte SEB-topper at de ikke hadde noen risiko for hvitvasking.

I et intervju med svenske Dagens Nyheter i februar i år sa kommunikasjonssjef Frank Hojem i SEB at banken ikke hadde funnet noen røde flagg eler noe som kunne tyde på at de ble utnyttet.

SVT oppgir at de har gjort flere forsøk på å få en uttalelse fra administrerende direktør Johan Torgeby i SEB, som har takket nei til å stille til intervju.

SVTs dokumentarprogram Uppdrag granskning sender en episode om SEB-saken klokken åtte i kveld. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.