Onsdag skal Uppdrag Granskning sende et program om hvitvasking på Baltikum. Dette vil inneholde nye avsløringer om Swedbank, opplyser SVT i en pressemelding. Programmet blir tilgjengelig klokken 06.00 onsdag morgen.

I februar sendte Uppdrag Granskning et annet program med hvitvaskingsanklager mot Swedbank. Opplysningene førte til at administrerende direktør Birgitte Bonnesen fikk sparken og styreleder Lars Idermark gikk av.

Ifølge pressemeldingen har Uppdrag Granskning blitt ledet til et spor om «ett av de alvorligste regelbruddene en bank kan begå».

Swedbank er under etterforskning i både Sverige, Baltikum og i USA etter avsløringene. Mandag ettermiddag raste aksjen etter at det estiske Finanstilsynet gikk ut offentlig og uttalte at de ser tydelige tegn på at Swedbank har opptrådt kriminelt i arbeidet mot hvitvasking.

7. november fortalte banken i en pressemelding at administrerende direktør Jens Henriksson var intervjuet av tv-programmet om nye hvitvaskingsanklager. Der fikk banken informasjon som de vil inkludere i den interne utredningen som har pågått siden februar.

SVT skriver i pressemeldingen at Uppdrag Granskning bestemte seg for å fortsette undersøkelsene av banken fordi det ikke ble iverksatt en ekstern utredning.

Administrerende direktør i Swedbank Jens Henriksson
Administrerende direktør i Swedbank Jens Henriksson (Foto: TT NEWS AGENCY/Reuters/NTB scanpix)

Avsløringer om SEB

Uppdrag Granskning arbeider også med et program om den svenske storbanken SEB. Fredag ble 24,3 milliarder kroner av børsverdien til den svenske storbanken SEB barbert bort etter at de gikk ut med informasjon om at de ble undersøkt av programmet.

Ifølge pressemeldingen varsler Uppdrag Granskning en avsløring om påstått hvitvasking i Baltikum som involverer den svenske banken. I timene etter informasjonen ble offentliggjort stuper SEB-aksjen over 11 prosent.

Nå gir storbanken nye kommentarer om det kommende programmet. De har fått en liste på 194 bedrifter fra SVT og sjekket dem opp mot en egen intern analyse.

– Navnene på SVTs liste er i hovedsak dekket av bankens egen analyse og endrer ikke vurderingen vår.

Har avsluttet kundeforhold

Ifølge banken er de fleste bedriftene tatt hånd om fra før av, og 95 prosent av kundeforholdene er stengt. Etter pressemeldingen stiger aksjen med over to prosent på Stockholm-børsen.

– Når SEB har oppdaget mistenkelig aktivitet, er dette rapportert til relevante finansmyndigheter. Noen få kunder er igjen hos SEB. SEBs vurdering er at disse gjenværende kundene oppfyller kriteriene som er satt av banken, og at det ikke har vært noen grunn til å avslutte kundeforhold med den informasjonen SEB har om kunder i dag, står det i pressemeldingen.

I pressemeldingen skriver banken at majoriteten av bedriftene på listen er fra tidligere kunderelasjoner fra Estland.

– I 2006 mottok SEB i Estland kritikk og anbefalinger fra det estiske finanstilsynet for håndtering av kunder hjemmehørende utenfor Estland. Samtidig mottok SEB informasjon fra en ekstern varsler, som sammen førte til at SEB i Estland styrket rutinene, rapporterte et antall kunder til finanspolitiet og avsluttet en rekke kundeforhold, skriver banken.

Ifølge SEB har de skjerpet regelverket, og forbedret rutiner og systemer, men de vil ikke garantere at de ikke er blitt utnyttet.

– Hvis det dukker opp ny relevant informasjon som SEB ikke har vært klar over før, vil banken iverksette tiltak. SEB ønsker å gi alle som følger banken lik, korrekt og transparent informasjon. SEB kjenner ikke til ytterligere informasjon som kan være inkludert i Uppdrag Granskning-programmet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.