Siv Jensen må svare Stortinget på følgende spørsmål om hytta i Oslofjorden hun leier av milliardær Johan H. Andresen: «Hva gjorde finansministeren konkret for å kunne slå fast at prisen for leie av hytte tilsvarte markedsmessige vilkår, ble prisnivået på sjøhytter av lignende standard og beliggenhet undersøkt, og har statsråden vurdert å si opp leieforholdet for å få ro i saken?»

Det er Rødt-leder Bjørnar Moxnes som ønsker svar. Han begrunner spørsmålet slik: «Viser til gjentatte oppslag i DN om statsrådens leie av hytte, som reiser spørsmål om leieprisen kan anses å innebære en gave, tjeneste eller annen form for ytelse.»

Statsråden har seks dagers frist for å svare på spørsmålet.

Har avvist rabatt

Finansministeren leier en hytte av Johan H. Andresen, som kontrollerer Ferd-konsernet, på Grimsøya i Oslofjorden. Hytta har egen brygge og badehus og Andresen-familien har oppgradert hytta med nytt kloakk- og rørsystem, bad, kjøkken og peis i forbindelse med at leieavtalen ble inngått 17. april 2017.

DN har skrevet at leien er såpass lav at det kan innebære en betydelig rabatt. Jensen betaler 40.000 kroner årlig i ti år. Den eneste sjøhytta som ligger ute på Finn.no er et naust uten strøm, vann og kloakk i Orkanger i Trøndelag som ligger ute til 26.000 kroner.

Dersom Jensen har fått rabatt, reiser det spørsmål om hun har fått en gave fra Andresen og om dette er en fordel som også skal beskattes. Jensen har tidligere avvist at det er snakk om noe rabatt. Hun har blant annet vist til at hun har malt vegger, tak og vinduer og montert kjøkken i et tidligere svar til Stortinget. Hun har ikke meldt inn noe om avtalen i Stortingets gaveregister.

Markedspris?

Jensen har sagt følgende til DN om leieprisen:

– Det har vi ikke forhandlet om, det var opp til utleier.

I et intervju torsdag utdypet hun dette:

– Det eneste jeg har opplevd hele veien er at både de og jeg har vært opptatt av at dette skal skje på markedsmessige vilkår, og det skal være en helt ordinær avtale.

Johan H. Andresen kontrollerer Ferd-konsernet.
Johan H. Andresen kontrollerer Ferd-konsernet. (Foto: Javad Parsa)

Johan H. Andresen har forklart leieprisen med at «hytta var kondemnerbar/falleferdig så leiesummen er satt ift. det.»

Etter at Jensen skulle leie hytta, oppgraderte Andresen-familien den med nytt kloakk- og rørsystem, bad, kjøkken og peis. DN har stilt spørsmål til Johan H. Andresen om 40.000 kroner per år er markedspris for hytta i oppgradert stand.

Dette spørsmålet svarer han ikke på, men videresender eposten til ektefellen Kristin Andresen «i tilfelle hun ønsker å kommentere dette».

Prisen basert på investering som ikke var skjedd?

Kristin Andresen har skrevet i en epost at leieprisen «satte jeg basert på investeringen jeg gjorde i brakka». Hun har opplyst at oppgraderingen med kloakk, rør og bad og kjøkken har kostet 100.000 kroner.

Siv Jensen skriver i sitt svar til Stortinget av leieavtalen er inngått 17. april 2017. Oppgraderingene som Kristin Andresen viser til, og som leieprisen ifølge henne er basert på, skjedde etter at leieavtalen ble inngått.

– Du har sagt at du satte prisen basert på «investeringene jeg hadde gjort i brakka». Men investeringene på 100.000 skjedde jo etter denne datoen. Du kan ikke ha satt prisen basert på en investering som ikke hadde skjedd?

– Det var tilbakemeldingen jeg fikk fra eiendomsavdelingen, svarer hun på epost. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.