Den svenske avisen Dagens Industri (DI) har fått innsyn i funn som eksterne granskere skal ha presentert for ledelsen i Swedbank tidligere i år.

Ifølge avisen avdekket granskeren flere kritikkverdige forhold i Swedbanks estiske virksomhet. Granskerne skal blant annet ha avdekket alvorlige brudd på hvitvaskingsregelverket, særlig knyttet til bankens håndtering av utenlandske høyrisiko-kunder.

De eksterne granskerne retter sterk kritikk mot flere ansatte i den estiske virksomheten. Ifølge DIs kilder skal granskerne ha advart om at det er grunn til å mistenke at korrupte ansatte hadde konspirert med høyrisikokunder for å muliggjøre hvitvasking av penger.

Granskerne skal ifølge DI ha rådet Swedbank-ledelsen til å umiddelbart melde forholdene til svenske og estiske myndigheter.

– Han oppfordret Swedbank til å politianmelde tidligere ansatte som mistenktes å være korrupte og som bevisst har godkjent mistenkelige kunder, sier en sentral kilde til avisen.

Swedbank skriver i en pressemelding at banken tar sitt ansvar for å forebygge og oppdage mistenkt hvitvasking på alvor.

– I løpet av 2018 gjorde Swedbank, som følge av opplysninger om Danske Bank i mediene, på eget initiativ en analyse av betalinger mellom kunder i Danske Bank og kunder i Swedbank. I analysen gikk Swedbank gjennom betalinger mellom 2007 og 2015. Det var naturlig for oss å handle når avsløringene om Danske Bank kom ut på markedet. Det var bakgrunnen for analysen vår, sier konsernsjef Birgitte Bonnesen i Swedbank i meldingen.

Med 900.000 private og 130.000 foretakskunder er Swedbank den ledende banken i Estland.

I fjor gjorde Swedbanks estiske kunder millioner av transaksjoner hver eneste dag.

– Vi fikk i gjennomsnitt 80 varselsignaler daglig. De transaksjonene gjorde vi en fordypet analyse av. Dette førte i sin tur til cirka fire anmeldelser per dag til det estiske finanspolitiet. Vi er en bank for vanlige husholdninger og foretak, men dessverre forsøker grovt kriminelle å utnytte det finansielle systemet. For oss er det viktig at de kriminelle skal føle at det ikke lønner seg å gjøre forbrytelser i Swedbank, sier Bonnesen.

Kraftig kursfall

De eksterne granskerne skal ha konkludert med at Swedbank-ledelsen i Estland har brutt sentrale regler i hvitvaskingslovgivningen, noe som har gjort det mulig for høyrisikokunder å gjennomføre hvitvasking.

Antallet høyrisikokunder skal ha økt etter 2009, og at disse kundene skal ha vært blant bankens mest lønnsomme.

Swedbank-aksjen raste kraftig på Stockholmsbørsen i slutten av februar etter at Sveriges Television (SVT) meldte at mistenkelige kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til å hvitvaske minst 40 milliarder svenske kroner.

Svensk Økokrim har innledet forundersøkelser av Swedbank etter mistanker om lekkasjer av innsideinformasjon knyttet til avsløringene av mulig hvitvasking i Baltikum.

Swedbank-aksjen faller fredag rundt 1 prosent på Stockholmsbørsen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

New Zealands statsminister: – Kan bare beskrives som et terrorangrep
02:08
Publisert: