Swedbank-aksjen falt fra start onsdag morgen. Klokken 16:00 var aksjen ned rundt 12 prosent på Stockholm-børsen. For en bank av Swedbanks størrelse er det et betydelig fall.

I løpet av syv timer hadde dermed 29 milliarder svenske kroner av Swedbanks markedsverdi forduftet.

I en større avsløringssak skriver svenske SVT at kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til omfattende og systematisk hvitvasking i nærmere et tiår. Totalt skal minst 40 milliarder svenske kroner ha blitt overført mellom mistenkelige kontoer i Swedbank og Danske Bank i Baltikum.

Swedbanks konsernsjef, Birgitte Bonnesen, har tidligere forsikret om at banken ikke har vært innblandet i Danske Banks hvitvaskingsskandale i Estland.

– Vi har sett på alle kunder som har kommet ut fra Danske Bank. Det finnes ingen av dem som har vært eller er kunder i Swedbank, sa hun i et intervju med SVT fra oktober i fjor.

50 tvilsomme kunder

Det svenske tv-programmet «Uppdrag granskning» og SVT Nyheter har i fem måneder hatt tilgang til store mengder hemmelige dokumenter som viser tilknytning mellom de to bankene. De omfattende transaksjonene skal ha foregått i perioden 2007–2015.

Ifølge nyhetskanalen skal 50 kunder i Swedbank (hvor varsellampene burde blinke på alle 50) ha vært i stand til å overføre rundt 40 milliarder kroner gjennom banken. Dette skal blant annet ha vært utenlandske bedriftskunder som mangler synlig virksomhet og har skjulte eiere med kontoer i Swedbanks filialer i Estland, Latvia og Litauen.

– Det er en massiv skandale. Basert på granskning har bankens tillatelser av mistenksomme transaksjoner utgjort en anselig del av virksomheten, på linje med Danske Bank, sier korrupsjonsekspert Louise Brown, leder i Transparency International Sweden.

Swedbanks kommunikasjonssjef Gabriel Francke Rodau svarer slik på anklagene:

– Ettersom det råder banksekretesse så har ikke vi Danske Banks kundelister uten at vi har sett på de navn som finnes i mediene. Når vi får signalerer så reagerer vi og det budskapet gjelder fortsatt. Vi har reagert så fort vi har sett risikoindikatorer og vi kjenner oss trygge med vår reaksjon i banken, sier han til SVT.

Her går pengene

SVT Nyheter har kartlagt adresser og selskapsregistreringer på kundene i Danske Bank og Swedbank. 1000 Swedbank-kunder er blitt identifisert med en konto i Baltikum, men med utenlandsk adresse.

I antall utgjør kontoene en liten andel av Swedbanks kunder, men målt i hvor mye penger som går ut og inn av kontoene utgjør de mer enn 30 prosent av omsetningen i materialet SVT Nyheter har hatt tilgang til.

Det er spesielt åtte land som stikker seg ut som eier av kontoene. Her er topp tre:

  1. De britiske Jomfruøyer.
  2. Saint Vincent og Grenadinene.
  3. Kypros.

Ler hele oversikten på SVT Nyheter.

Trukket inn i hvitvasking

Sommeren 2018 ble det for allmennheten kjent at det skal ha blitt hvitvasket inntil 2000 milliarder kroner gjennom Danske Banks filial i Estland av kriminelle i Russland og andre tidligere Sovjet-stater. En rekke andre store banker er blitt trukket inn i skandalen. Blant annet skal J.P. Morgan, Bank of America og Deutsche Bank, som har fungert som korrespondentbanker for den estiske filialen, blitt viklet inn i hvitvaskingen.

Disse bankene var oppgjørsmotparter i dollartransaksjoner for Danske Banks virksomhet i Estland. Ingen av bankene er blitt siktet for medvirkning til hvitvasking.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator forteller deg hvordan årets lønnsoppgjør blir
02:02
Publisert: